Grilovaná cuketa v bylinkové marinádě

24. července 2009 v 21:19 | Petra |  Recepty
Jak už se v poslední moderní době stalo, špekáčkům pomalu odzvonilo a rozmáhá se letní mohutná grilovací pandemie. Přiznám se, že vůni všeho pečeného na ohni miluji, a tak si občas sem tam taky něco ugrilujeme. Na jasné čáře u mne vyhrává grilovaná cuketa. Výborná je také paprika nebo cibulka, a samozřejmě lilek. Na cuketu u mne ale stejně žádná jiná zelenina nemá. První letošní cukety ze zahrádky tak skončili na tmavé mřížce. Docela dlouho jsem hledala na internetu, jak přesně při grilování "dužnaté zeleniny" postupovat, až jsem našla...


1. Cuketu umyjeme a nakrájíme na kolečka nebo plátky (já krájím max. 1 cm, spíš 0,5 cm silná).
Kolečka / plátky nasolíme (můžeme relativně dost, sůl vylijeme s vodou), naskládáme do mísy a necháme minimálně hodinu "vypotit".

2. Připravíme si marinádu - natrháme na zahradě bylinky, na které máme zrovna chuť (dobromysl, levanduli, tymián, saturejku, bazalku, mateřídoušku, ...). Bylinky nasekáme nožem nadrobno. Pak je dáme do hmoždíře a ještě podrtíme, abychom z nich dostali maximální aroma. (Pokud nemáte hmoždíř - což je chyba:-), tak můžete podrtit bylinky třeba vidličkou nebo válečkem, kvrdlačkou atp.). Podrcené bylinky okamžitě zalijeme velmi kvalitním olejem, jinak se ztratí aroma! Použila jsem olej olivový. Přidáme asi 1 - 2 stroužky prolisovanho česneku.

3. K bylinkám s olejem musíme přidat něco kyselého (citronová šťáva, bylinkový ocet, vinný ocet, já používám umeocet, který zároveň marinádu osolí), což dodá svěží chuť a něco sladkého, což dodá šmrnc (med, cukr, já použila javorový sirup). Případně dosolíme a ochutíme ještě čerstvě pomletým pepřem. Je třeba marinádu ochutnávat tak dlouho, až je chuť vyvážená.

4. Z vypocené cukety slejeme všechnu vodu a každé kolečko osušíme utěrkou.


5. Osušené plátky potřeme marinádou a naskládáme do mísy, kterou uzavřeme a dám do lednice cca na 3 hodiny. Během pobytu v ledničně cuketa ještě pustí další vodu.

6. Z cuket seškrábneme všechny zbytky marinády (já vím, škoda těch bylinek, ale na grilu by zhořkly) a grilujeme trpělivě po obou stranách podle gusta. Někdo má rád hnědou a křupavou, někdo světlou, měkkou a vláčnou.

7. A pak se přežereme!:-)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Jarmila Jarmila | E-mail | 22. července 2012 v 9:06 | Reagovat

Lepší zeleninka jak mouka v uzeninách!!! :-P  :-!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama