Zásady biozahradničení: Přetvořte plevel na zeleninu

4. července 2009 v 22:02 | Petra |  Ekozahradničení
Plevel, který vám vyroste na zahrádce, je plný vitamínů a minerálů - pampeliška, bodlák nebo svlačec si tahají živiny z velmi hlubokých míst v zemi a tím je vynášejí nahoru. Na jaře jsou tyto rostliny nejlepším zdrojem vitamínů, které se nám na jaře nedostávají (respektive nedostávají se těm, kteří se snaží vyvarovat jedení rajčat v únoru a nekonzumují pomeranče, kiwi a banány). Jíst nesezónní ovoce a zeleninu je stejně bláhové jako do sebe házet pilulky z lékárny. Kysaná zelenina a první lístky ze zahrádky, které se objevují už v únoru, jsou přirozeným zdrojem látek, které tělo potřebuje.

Letos jsem ozkoušela mladé lístky pampelišky, bršlice, ptačince a samozřejmě kopřivy. Ze všech jmenovaných jsem připravila pomazánku, která v Soběhrdech úspěšně zmizela, než jsem ji donesla na stůl, dlužno říci, že konzumenti nevěděli, že je to tzv. plevelová pomazánka. Inspiraci, jak na ni najdete v článku Recept na plevelovou pomazánku

Růstu plevele se dá předejít mulčováním (na obrázku).
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Prťka Prťka | Web | 13. ledna 2012 v 21:34 | Reagovat

Už se těším na jaro. A pak tuto pomazánku určitě vyzkouším, bude to vitamínová bomba na jarní únavu. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama