Rybízová sezona

6. července 2009 v 21:40 | Petra |  Recepty
Rybízová sezona vrcholí. A rybíz je letos (alespoň u nás) velmi sladký. Z aromatického černého rybízu jsem vyrobila marmeládu, šlo to raz dva, připravovala jsem ho z celých kupiček a použila jsem želírovací cukr 2:1 a během 15 minut už byly skleničky vzhůru nohama:-)

Z červeného rybízu jem upekla výborný rybízový koláč se sněhem.


Jako základ se používá linecké těsto, které zpracujeme z 20 dkg másla, 35 dkg hladké mouky, 120 - 150 g cukru a 5 žloutků. Máslo musí mít pokojovou teplotu, vajíčka nesmí mít jinou teplotu než máslo - tzn. že je potřeba je vyndat z ledničky spolu s máslem.

Vyválíme ho na plech (klasický velký) buď na pečící papír nebo hrubou moukou vysypaný. Na okraji těsta si uděláme rantlík, aby nám později nevytekla rybízová hmota.

Těsto propícháme vidličkou a dáme péci do předehřáté trouby na 200 stupňů (v horkovzdušné méně). Pečeme krátce. Mezi tím si rychle připravíme rybízovou směs:

Ušlehámě 5 bílků, přidáme 25 dkg cukru moučky a do připraveného směsi zamícháme cca 1 kg rybízu (zbaveného stopek, nečistot a omytého - pavoučky při čištění nezabíjet, ale pouštět na zahrádku!). Vyndáme ještě neupečené těsto a potřeme směsí. Troubu ztlumíme na 150 stupňů a pečeme dalších 15 - 20 minut (sněhový povrch by měl být růžový a "pevný".

Tipy: Na pečení používám hladkou bílou biomouku, ale dá se použít i celozrnná (dávala bych ji asi půl na půl), vajíčka používám nejlépe domácí, bio nebo alespoň z chovu na podestýlce. Nemáte-li možnost taková koupit, pak alespoň vybírejte ta česká. Biomáslo pordává např. řetězec Penny Market (většinou Ekomilk nebo Amálka),

Těsto na plech můžeme rozprostranit prsty a rukou nebo rozválet válečkem, který neustále mašlujeme olejem.


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Zuzka Zuzka | 9. února 2012 v 12:24 | Reagovat

Tak tohle dělá moje maminka, říkala, že originál recept byl s jahodami, ale to musí být hrozně sladké. Rybíz dáváme rovnou na těsto a pak ten bílek rozetřeme nahoru - je to prostě luxusní laskomina. Miluji tuto "buchtičku" - spíš zákusek, jak říká maminka, ikdyž se občas šklebím,když kousnu do kyselého :-)  :-)  :-)

2 Caramilla Caramilla | 9. února 2012 v 12:28 | Reagovat

[1]: :-) Zrovna o víkendu jsme ten koláč dělali:)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama