Lasagne s cuketovo-rajčatovou omáčkou s vůní Provence

17. srpna 2009 v 21:38 | Petra |  Recepty
Srpen mám ráda, neboť je to snad jediný měsíc, kdy se dá ze zahrádky vyžít a vařit vlastně v kuse. Sklízím cukety, rajčata, bylinky, štěrbák a novozélandský špenát. A jelikož máme po dovolené vymetenou ledničku a mě se nechce nakupovat, vymýšlím recepty "co zahrada a špajz dal". Dnes jsem udělala k večeři lasagne s cuketovo-rajčatovou omáčkou a provensálskými bylinkami. Toť dozvuky dovolené ve Francii... ach...


Ingredience: (pro 4 osoby)

Bešamel: 3/4 mléka, 4 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, bobkový list, citronová kůra, pepř, sůl

Cuketovo-rajčatová omáčka: 1 cuketa (pokud jsou prťavé, tak 2), 4 - 6 rajčat, 1 velká cibule, kečup, olivový olej, sůl, čerstvé provensálské bylinky

150 g hotových předvařených lasagní, sýr na posypání

Nejprve si připravíme bešamel. Na velmi mírném ohni rozpustíme máslo, pak vmícháme mouku a necháme zpěnit do žluté "kašičky". Zalijeme mlékem - mícháme! Přidáme bobkový list a citronovou kůru. Za míchámí přivedeme k varu a vaříme asi 10 - 15 minut - do zhoustnutí. Bešamel je třeba stále míchat, rád se připaluje. Když je hotový, vyndáme bobkový list a osolíme a opepříme.

Mezitím, co se bešamel vaří, připravíme cuketovou omáčku. Cuketu nakrájíme na malé kostičky (nebo nastrouháme nahrubo), zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme cuketu a rajčata, osovíme, přidáme posekané bylinky a dusíme do měkka. Nazávěr přidáme kečup dle chuti.

Předehřejeme troubu na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180.

Do připraveného pekáčku vrstvíme - začneme vrstvou bešamelu, pláty lasagní, cuketová omáčka, lasagne, bešamel, lasagne... končíme lasagnemi, které v silné vrstvě zalijeme bešamelem - nesmí ani kousek lasagní vykukovat ven, neuvařil by se.

Dáme do trouby na 30 minut. Po 30 minutách posypeme např. eidamem nebo parmezánem a necháme zapéct sýr do zlatova.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 vyborne lasagne vyborne lasagne | E-mail | Web | 29. listopadu 2015 v 8:01 | Reagovat

Super recept, muzu použít i syr gouda? Mam ho moc rada!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama