Rychlý švestkový koláš s drobenkou a labužnickou fintou

23. září 2009 v 20:56 | Petra |  Recepty
Letos se švestek opravdu urodilo. Povidla jsou dobrá věc, ale existují i jiné švestkové klasiky. Receptů na švestkové koláče je mraky, ale tenhle mi přišel zvláštní jednou závěrečnou fintičkou, která dodá koláči úplně famózní rozměry. Ostatně, přesvědčte se sami.



Časy:
30 min příprava + 15 - 30 min kynutí + 15 - 25 min pečení

Suroviny na 2 koláče:

Těsto:
200 g hladké mouky (BIO:-),
100 ml plnotučného mléka (já použila polotučné BIO od Olmy),
cca 15 g čerstvého droždí,
46 g rozpuštěného másla (miluju BIO od Amálky),
1 žloutek (máte-li, domácí),
30 g krupicového cukru (používám cukr, který mám ve skleněné nádobě dobře zavřený s luskem vanilky),
2g soli,
špetka mleté pravé vanilky (pokud použijete ale pravý vanilkový cukr - viz výše - není třeba),
asi půllžička až lžička mleté sušené kůry z citrónu nebo čerstvá z BIOcitronu (nemusí být),
příp. žloutek na potření okrajů + mandle na zdobení okrajů

Náplň:
omyté, vypeckované a napůlené švestky (nebo borůvky:-),
cukr na doslazení (podle chuti),
příp. skořice

Drobenka:
40 g studeného nebo jen mírně povoleného másla,
80 g krupicového cukru (ideálně s pravou vanilkou - viz výše),
80 g hrubé mouky

Fintička na dokončení:
20g rozehřátého másla,
1 lžíce rumu


Postup:
1) Z droždí, trochy mouky, cukru a teplého mléka připravíme kvásek a necháme vzejít.
2) Do mouky prosijeme sůl, přidáme ostatní suroviny.
3) Vmícháme kvásek a zpracujeme pružné těsto (možná bude třeba přidat mouku nebo naopak mléko). Těsto musí být hladké a pružné, nesmí lepit.
4) Rozdělíme na 2 poloviny a vyválíme bochánky.
5) Rukou na plechu s pečícím papírem vytvoříme koláče s cca 1,5 - 2 cm okrajem - aby švestky "nevytekly".
6) Poklademe švestkami.
7) Připravíme drobenku (připravuji pomocí ručního šlehače s metlami - je to bleskurychlé a účinné, máslo nesmí být moc měkké!).
8) Poklademe drobenkou, okraje potřeme žloutkem a poklademe mandlemi. Necháme 15 - 30 minut kynout. Mezitím předehřejeme troubu na 170 stupňů (150 s horkovzduchem).
9) Pečeme asi 15 minut do zlatova.
10) Připravíme si fintičku - rozehřáté máslo smícháme s rumem.
11) Po dopečené polijeme koláče přes drobenku máslem s rumem (alkohol se horkem odpaří) a nechte schladnout.
12) Je možné ještě pocukrovat moučkovým cukrem.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama