Zářijová zelenina v pekáčku pod sýrovou peřinou

23. září 2009 v 20:24 | Petra |  Recepty
Sezona sklizně vrcholí, zahrada produkuje neuvěřitelné množství zeleniny, kterou nestíháme ani sníst. Dnes jsem přišla na další dobrý "bezkoncepční recept" typu "vyběhni na zahradu, narvi, co se dá, upeč a sněz:-)

Ve spíži potřebujete mít jen sýr, olej a sůl.



Postup je ryze triviální:

1) Vyběhni na zahrádku a natrhej, co ti do očí cvrnkne z letní zeleninové úrody - základem by měla být cuketa a rajčata. Já k ní přihodila: ačokču, novozélandský špenát, řapíkatý celer, brokolici.

2) Natrhej čerstvé bylinky, na které máš chuť. Já použila libeček, oregáno a saturejku.

3) Zeleninu omyj a nakrájej.

4) Z bylinek otrhej listy (ani jsem je nesekala, ale hodila je do jídla celé).

5) Vše promíchej v pekáči s kvalitním olejem (např. olivovým), solí, čerstvě pomletým pepřem (třeba pralesním s certifikátem BIO, který je teď v akci měsíce biopotravin), popř. třeba ještě s kořením Adžika.

6) Dej do trouby vyhřáté na 180 stupňů, v horkovzdušné méně. Přiklop plechem a nech cca půl hodiny dusit. Pak odklop a peč do změknutí, může to trvat různě dlouho podle druhů zelenin (mě nechtěl změknout řapíkatý celer:-).

7) Když je zelenina měkká, posyp nastrouhaným sýrem, co najdeš v lednici, zvyš výkon na 200 stupňů a přepni na gril (popř. gril s horkovzduchem) a zapeč do hnědo-růžové krustičky:-)
Jako sýry můžeš použít úplně libovolné zbytky, já použila přezrále zbytky dovežené z dobolené ve Francii. Kdo by to byl řek, že to ještě někdo sní a ještě si na tom pochutná?:-)

8) Podávat lze s bramborem nebo chlebem. Já to jím jen tak zeleninu se zeleninou.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama