Dýně zapečená s ořechy a sýrem

30. října 2009 v 12:57 | Petra |  Recepty
Letos poprvé jsem měla na zahrádce svoje vlastní dýně, úroda nebyla nikterak valná. Dýně Hokaidó se urodily prťavé a normální velké dýně mi uhnívaly. Pěstování dýní budu muset do příštího roku ještě vylepšit.

Jelikož jsem připravovala dýni jen jednou v životě (dýňové kompoty nepočítám:-), tak jsem moc nevěděla, co si s úrodou počnu. Recepty, které jsem našla na internetu mne moc neuspokojily, a tak jsem se nechala unést svými chuťovými buňkami a fantazií a také zbytky v lednici a vymyslela si fantastické podzimní jídlo. Jsem si jistá, že to není žádná novinka a určitě to nakonec zkombinuje každý, ale mé nadšení je tak velké, že se o ně musím podělit...


Nakrájejte jednu malou dýni (průměr cca 30 cm) Hokaió nebo jinou. Přisypte na na větší kusy rozlámaná jádra z vlašských ořechů (cca 200 g), 2 lžičky soli, čerstvě pomletý pepř (zamilovala jsem si tzv. pralesní pepř Bio), 1 pomazánkové máslo (zbylo mi v ledničce to z Billy v kvalitě bio), 150 g strouhaného sýra (použila jsem eidam). Vše promíchejte a nasypte do pekáče vyloženého pečícím papírem. Navrch zakápněte kvalitním olejem (použila jsem bodlákový). Při teplotě 180 stupňů (160 s horkovzduchem) pečeme dozlatova. Nakonec posypeme ještě cca 100g strouhaného sýra a necháme zezlátnout.

Myslím, že ještě lepší by to bylo s nivou, kterou jsem ale doma neměla. V takovém případě uberte razantně soli.

Místo pomazánkovémo másla by šlo jistě použít např. zakysanou smetanu.

Výborně se k tomu chodí pečené brambory:
Pečící papír na plechu vymastěte kvalitním olejem (používám k tomu mašlovačku), posypte solí a čerstvě pomletým pepřem. Postupně naklaďte na tutu vrstvu malé přepůlené brambory i se slupkou (ukrojenou stranou dolů). Posypte solí a pepřem. V horkovzdušné troubě prostě přidejte do trouby k dýni.

Výborně se k takovému jídlu hodí suché bílé víno.

Dobrou chuť:-)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Hraboška Hraboška | E-mail | Web | 26. listopadu 2014 v 19:24 | Reagovat

Myslím, že tenhle recept zařadím mezi své oblíbené. Dělala jsem to s nivou a zakysanou smetanou a je to naprosto mňamózní :-). I bez přílohy.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama