Nejoblíbenější koláč královny matky

28. listopadu 2009 v 10:57 | Petra |  Recepty
datlovy
Recept vytahuji ze své staré, zapatlané a zažloutlé kuchařky, kde už je tak olepený, že přestává být čitelný. Abych jej tedy nemusela pokaždé hledat a luštit, vpisuji do svého zápisníčku, i když přísně vzato není až tak "eko". Přijdou do něj totiž sušené datle. Nicméně jeho chuť je tak neodolatelná, že jej čas od času upeču:-)


Postup přípravy:

1. Pokrájíme 300 g sušených datlí, vložíme do mystičky, přidáme 2 lžičky jedlé sody, zalijeme 2 hrnky vroucí vody, promícháme a necháme stát.

2. Smícháme 300 - 350 g cukru (čím více třtinového, tím lepší chuť:-), 240 g změklého másla, 1 našlehané vejce, 1 lžíci vanilkového cukru (nebo 2 lžičky vanilkové příchutě - tu opravdovou z tobolek vanilky seženete v Marc and Spancer), 500 g hladké mouky, 1 lžička soli, 100 g sekaných vlašských ořechů. Vše utřeme a přidáme směs s datlí.

3. Pečeme v troubě na 180 stupňů celsia (s horkovzduchem méně).

4. Na vychladlý koláč natřeme polevu:
200 g třtinového cukru Demerara - typický svými velkými krystaly (ale může být i cukr krystal), 100 g másla a 4 lžíce smetany ke šlehání přivedeme k varu a vaříme (na mírném ohni) 3 minuty. Pak odstavíme a horké natřeme. Posypeme nalámanými vlašskými ořechy.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Michala Michala | E-mail | 13. května 2014 v 20:40 | Reagovat

Nedá mi to, musím reagovat, bo jsem první :-D
koláč jsem dnes ochutnala a fakt je úžasný /teda dosti slaďoučký, ale v kombinaci s hořkým kafem...mňam/
Akorát jsem ho nemohla najít, pamatovala jsem si sice, že je to nejoblíbenější moučník královny, tak jsem dala královnu do vyhledávače a ono nic, no tak jsem prošla všechny recepty znova /samozřejmě byl až na začátku/ a hned jsem zjistila, proč jsem ho nemohla najít :-D  :-D
ale jinak moc díky za tip, určitě zkusím

2 Caramilla Caramilla | 14. května 2014 v 11:11 | Reagovat

[1]: A tolik let tady ten článek je s překlepem, už jsem to opravila :-D
Můžeme příště zkusit ubrat buď cukr nebo datle, nebo nevím, zda ty biodatle jsou sladčí než nebiodatle :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama