V jednoduchosti je krása: Špaldové kernotto s mrkví

10. listopadu 2009 v 18:53 | Petra |  Recepty
Jedno z mých nejoblíbenějších jídel vzniklo náhodou - spojením dvou lahodných surovin. Špaldové kernotto jsou vlastně kroupy. Zrno se oloupe a obrousí. Špalda je stará odrůda pšenice (nešlechtěná), má krásné zlato-oranžové klasy, ze kterých se zrnka špatně dostávají. Dnes už se ale pěstují i nové odrůdy špaldy s lépe dobytnými zrnky. Tato obilnina je prý dobrá při léčení některých alergií, působí regeneračně na buňky a chrání organismus před infekceni. Její chuť je lahodná, lehce oříšková.


Jídlo pro 2 osoby, doba přípravy 30 minut.

300 ml špaldového kernotta propláchneme dobře vodou, přilijeme 450 ml studené vody (vaříme 1:1,5). Přidáme 1 rovnou lžičku soli (pozor, špalda se snadno přesolí!) a trošku olivového oleje. Jelikož miluji mořské řasy, které jsou zdrojem mnoha minerálů, přidávám ještě hrst propláchlé řasy Arame. Vaříme 20 - 25 minut.

Mezitím si připravíme mrkev - asi 3 - 4 mrkve (ideálně vytáhlé právě ze záhonu:-) nakrájíme na kostičky (čerstvé mrkve jen omyji, není třeba je škrávat). Na pánvi rozpustíme asi 40 - 50 g másla a osmahneme na něm mrkev (asi 5 minut). Osolíme. Podlijeme troškou vody a dusíme doměkka. Smícháme s uvařeným kernottem a dotáhneme třeba ještě mletým pepřem.

Stejné jídlo připravíme též z bulguru.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 bobicivbeskydech bobicivbeskydech | E-mail | 25. dubna 2016 v 13:58 | Reagovat

Dnes má první zkušenost s Kernottem. Hledala jsem recept a narazila na tento, vyzkoušela jsem a výborné. Chutnalo mně i malému synovi :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama