Prosinec 2009

Čokoládové šuhajdy s ořechovým krémem

17. prosince 2009 v 21:27 | Petra |  Recepty
Tradiční rodinný recept ve dvou verzích - s tmavou a bílou čokoládou. Hotové ledové pokušení...


Labužnické rolády dva v jednom (nepečené)

17. prosince 2009 v 19:10 | Petra |  Recepty
Recept na nepečenou roládu patří k našim tradičném rodinným. Nikde jinde jsem ji neviděla a nejedla. Jedinou nevýhodou je, že se po přenesení do teplé místnosti brzy roztékají, ale mám tu zkušenost, že z mísy mizí tak rychle, že k tomu stejně nikdy nedochází...


Tahini kuličky bez cukru a másla

17. prosince 2009 v 18:55 | Petra |  Recepty
Tahini kuličky jsou plné oříšků, semínek, sušeného ovoce a díky tahini mají zajímavou chuť po sezamu. Navíc mají výhodu, že chutnají dobře, ač jsou bez cukru a másla. Tedy klasického másla. Experimentováním s různými ingrediencemi navíc získáte několik receptů v jednom.

Čokoládové fairtrade lanýže

17. prosince 2009 v 18:39 | Petra |  Recepty
Tohle je neuvěřitelný recept, fakt bomba! Jak kalorická, tak chuťová. Každému (kdo má rád čokoládu) stačí jediný lanýž k tomu, aby nadšeně pobíhal po místnosti a provolával: "Ty brďo! To je bomba! Ta chuť! Chci recept!"

Připravte si dostatečné množství fairtrade čokolád s vysokým podílem kakaa a připravte si tento chuťový zážitek také.


Marcipánky

17. prosince 2009 v 18:19 | Petra |  Recepty
Na Vánoce dělám jen 3 nebo 4 druhy pečeného cukroví, více mám ráda prostě to nepečené... Marcipánky jsou však jednoduché, rychlé a velmi žravé. Recept patří k těm opatrovaným rodinným.

Darujte "skutečný dárek"

15. prosince 2009 v 16:52 | Petra |  Inspirace / recenze
Také Vám připadá absurdní, že se o Vánocích obdarováváme dárky, které nepotřebujeme, často se nám nehodí a třeba ani po Vánocích nevíme, co s nimi? Nebo chcete kromě svých blízkých na Vánoce obradovat ještě své bližní vzdálenější. Sice na poslední chvíli, ale přece, nabízím jednu možnost. Zapojte se do aktivity Člověka v tísni a darujte skutečný dárek těm, kterým může pomoci přežít.

Sympatické na této akci je, že darujete věc, která rodině v rozvojové zemi pomůže získat si na sebe obživu po několik let - možná na vždy. Vybírat můžete z koupě kozy, krávy, šicího stroje, kuřat, tabule do šloky nebo také pumpy na čistou vodu.

Pár ekobio vánočních tipů

14. prosince 2009 v 21:46 | Petra |  Inspirace / recenze
Ač většina z nás nepojímá Vánoce vysoce konzumně a chápe jejich původní a vlastní smysl, přeci jen se nevyhneme tomu, že je to doba nákupů, jídla a demonstrace blahobytu.
Pro ty z vás, kteří by rádi Vánoce pojali ohleduplněji ke svému životnímu prostředí, mám několik tipů:


Jezte sezónné potraviny

14. prosince 2009 v 21:20 | Petra |  Inspirace / recenze
Média na nás v posledních týdnech chrlí chřipku, mluví se o epitemiích, pandemiích, sezónní chřipce atd. Jistě každého z nás napadne, že důležitou prevencí je "pěstování naší imunity", a tak mnozí naběhneme do supermarketů, nakoupíme kila pomerančů, mandarinek, banánů a kiwi… a při tom letu nezapomeneme na pár citronů do čaje. Cestou ze supermarketu se stavíme v lékárně pro zaručené vitaminové tabletky. Doma to pak všechno zkonzumujeme a věříme, že tím jsme pro svou imunitu udělali maximum. Ale chyba lávky!


Měkké nadýchané tvarohové kokosky

14. prosince 2009 v 20:45 | Petra |  Recepty
Můj manžel je milovníkem kokosek, ale také svých zubů. Můj první dávný pokus o kokosky dopadl katastrofálně - kokosky byly tvrdé jako kámen a nedaly se téměř ukousnout. A to jsem je nepřipekla a udělala přesně podle receptu. Jsou tací, co mají rádi křupavé kokosky, nicméně kdo má trošku křehčí zuby, má rád křehčí kokosky:-)

Tyhle kokosky jsou měkkoučké díky troše tvarohu v těstě.


Špaldové linecné šípkovým džemem

14. prosince 2009 v 20:34 | Petra |  Recepty
Letos jsem se rozhodla experimentovat více než v loni a popustila uzdu své vášni k šípkovému džemu. Vzniklo tak netradiční linecké cukroví ze špaldové celozrnné mouky a šípkového džemu slazeného pouze fruktózou.


Domácí housky

14. prosince 2009 v 16:06 | Petra |  Recepty
Není nad to se zakousnout do křupavé, nadýchané a voňavé housky vlastní výroby... Zvlášť, když se bytem line ta lahodná vůně z trouby. Pro majitele domácí pekárny vlastně instantní recept.


Perník plněný sušeným ovocem

14. prosince 2009 v 13:18 | Petra |  Recepty
Recept, který jsem dostala od kolegyně přezdíváme pracovně "perníčky zaměstnané ženy". Jeho příprava totiž spočívá v rozválení perníkového těsta, pokladení sušeným ovocem, zarolování, upečení a pak prostě už jen během svátků krájení "štrúdlu" na úhledná kolečka. Příprava není složitá, chuť je báječně svěží, cukroví je žravé a navíc krásně vypadá...