Perník plněný sušeným ovocem

14. prosince 2009 v 13:18 | Petra |  Recepty
Recept, který jsem dostala od kolegyně přezdíváme pracovně "perníčky zaměstnané ženy". Jeho příprava totiž spočívá v rozválení perníkového těsta, pokladení sušeným ovocem, zarolování, upečení a pak prostě už jen během svátků krájení "štrúdlu" na úhledná kolečka. Příprava není složitá, chuť je báječně svěží, cukroví je žravé a navíc krásně vypadá...



Den dopředu si zpracujeme těsto:
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g třtinového cukru Fair Trade (např. El Puente), příp. cukru krupice
  • 1 vrchovatá lžička skořice
  • 2 lžíce medu
  • 1 vejce
  • 1/2 prášku do perníku
  • můžeme přidat ještě perníkové koření (badyán, hřebíček, zázvor, ...) dle chuti.
  • trošku vody
pernicek
Na vále zpracujte hutné těsto. Dělávám to tak, že nejprve propracuji trochu patlavější těsto (pozor na vodu, stačí ji opravdu krapet - začněte např. s 1 - 2 lžícemi vody) a když je propracované, přidávám ještě mouku, až zpracuji nelepivé, hodně tuhé těsto. Bylo-li by těsto moc mokré, v troubě by se perník úplně roztekl (rozplácl).
Těsto zabalte do igelitu a nechte v lednici přes minimálně přes noc odležet.

Vyndejte z lednice a nechte chvíli povolit (jinak se rozválené těsto bude lámat). Když je těsto pružné, vyválejte placku 15 cm širokou a dlouhou podle plechu. (K válení používám 2 igelitové fólie, mezi kterými se těsto krásně rozválí).

Placku pomažte švestkovými povidly. Poklaďte sušeným ovocem, ořechy a mandlemi (sušené švestky, datle, fíky, meruňky atp.) Nechte si ccca 4 - 5 cm místo u jednoho okraje placky. Pak zarulujte tak, aby roláda byla krásně kulatá. "Rantl" bez ovoce přimáčněte k roládě a spárem položte na plech vyložený pečícím papírem. Zvrchu potřete rozšlehaným vajíčkem. Pečte v horkovzdušné troubě na 180 stupňů do růžova. Je normální, že se perník trochu rozteče, pozorováním jsem zjistila, že čím tužší těsto, tím méně se rozteče.

Krájejte postupně na plátky.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 over-avril over-avril | Web | 14. prosince 2009 v 13:22 | Reagovat

To může být dobrý...

2 svatecni svatecni | Web | 14. prosince 2009 v 13:35 | Reagovat

Ajoj... máš mOOOOc pěkný blog__ *yes* jestli máš ráda různé svátky a roční období tak určitě navštiv náš blog__ budeme se těšit___*yes* omlouváme se, jestli to budeš brát za reklamu__=)

3 ekozahrada ekozahrada | 14. prosince 2009 v 13:42 | Reagovat

[1]: Je to dobrý:-D Nejen o Vánocích

4 tereza tereza | Web | 28. prosince 2009 v 12:40 | Reagovat

Vypadá to moc pěkně. Sice je už po vánocích, ale on se ten předpis hodí i jindy :-))

5 Ekozahrada Ekozahrada | Web | 28. prosince 2009 v 13:17 | Reagovat

[4]: Myslím, že každé sobotní odpoledne nebo i všední den ke kávě nebo čaji je to bomba! Není to moc sladké a je to takové "šťavnaté". Když kamkoliv přinesu své cukroví, tak tohle zmizí mezi prvními...

6 míša míša | E-mail | 13. dubna 2014 v 20:59 | Reagovat

Ahoj, chtěla jsem se zeptat když bych perník potřela místo povidly marmeladou jestli by to taky mohlo být.Protože domácí povidla už nemám a nechci to kazit mizernými povidly z obchodu.
Dík za odpověď

7 Caramilla Caramilla | 13. dubna 2014 v 21:01 | Reagovat

[6]: Já myslím, že jo, jen by neměla být moc tekutá, já právě používám tu tuhou z obchodu, ta nevyteče ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama