Leden 2010

Zapečený "džuveč"

11. ledna 2010 v 12:08 | Petra
Zapečená směs zbylých vařených brambor, rýže, kečupu a kysaného zelí je oblíbenou pochoutkou v poslední den našeho každoročního tábora. Jsou to vlastně zapečené zbytky z celého týdne. Člověk se až diví, kolik pekáčů dokáže do těch malých dětí i vedoucích zahučet! Jednoduché, levné a velmi dobré jídlo pro všechny milovníky všeho zapečeného a kyselých jídel.


Tofu s žampiony na víně

6. ledna 2010 v 19:31 | Petra |  Recepty
Tohle je naše blíbené zimní nezeleninové jídlo bez masa, které potěší svou pikantností každé náročné chuťové buňky. Je to zároveň docela dobrá úprava tofu, které obvykle ve svém stravování moc nepoužívám (nejsem zastáncem sojových výrobků, odolat neumím pouze omáčce Tamari a Misu). Jako přílohu můžete použít rafinovanou a vyváženou kombinaci rýže basmati, pohankových krup a divoké rýže.


Zapečená dýně Hokkaidó s jáhlami a kysaným zelím

6. ledna 2010 v 19:15 | Petra |  Recepty
Příjemné sezonní lednové jídlo jemné chuti. Výhodou je mimo jiné konzumace zásob ze špajzu nebo sklepa. Navíc si při zpracování dýní zajistíte semínka pro jarní výsev:-)

Trochu jiný kuba

6. ledna 2010 v 19:04 | Petra |  Recepty
Kubu na Vánoce dělá mnoho z nás. Já však pocházím z rodiny, kde se na Štědrý den nedělal. Protože ale velmi často vařím ze špaldových krup a mám ráda pohanku, sušené houby i česnek, usoudila jsem, že to pro mne vůbec není špatné jídlo. Na Štědrý den k obědu vaříme sice tradiční slovenskou kapustici (se švestkama a maďarskou čabajkou) - to jako vyprošťovák z přeslazení při pečení cukroví. Nicméně například 23. prosince toto jídlo bodlo úplně stejně dobře...