Farncouzský dezert crème caramel

11. září 2010 v 13:58 | Petra
creme_caramel2
Na dovolené ve Francii jsem si zamilovala ony pověstné "francouzské pudinky". Bábovičky s karamelovým povrchem a jemným pudinkovým krémem za horka nebo za studena vypadají složitě, ale jejich příprava je vcelku triviální. Dezertů už jsem vyzkoušela několik, všechny jsou výborné.


Ingredience:
  • 250g jemného krystalového cukru
  • 4 lžíce vody
  • 425ml mléka
  • 250ml neušlehané šlehačky
  • vanilkový cukr, nebo semínka z rozkrojené tobolky vanilky
  • 5 vajec
  • 2 žloutky

Příprava:

1. Připravíme si karamel - na horké plotýnce utavíme 4 lžíce vody a 175 g cukru a pokud možno bez míchání uvaříme karamel (trvá to asi 5 minut). Pozor, karamel se nesmí připálit, musí "jen zhnědnout":-))) Ihned vlijeme karamel do ohnivzdorných mističek nebo jedné mísy (obsah asi 1 l) a rozdělíme po dně. Je třeba udělat bleskově, protože karamel rychle tvrdne. Pozor - karamel je horký!!!
Zlepšovák pro lenochy: výborný (snad ještě lepší) je dezert, když na dno místo karamelu nalijete karamelovou polevu na poháry:-)

2. Za stálého míchání přivedeme k varu šlehačku smíchanou s mlékem a vaniklovým cukrem / vanilkou / vanilkovým aroma. Odstavíme a necháme 15 - 20 minut stát.

3. V míse našleháme vajíčka, žloutky a zbytk cukru do hladka a krémova. Postupně, za stálého šlehání, pomalu přidáváme svařené mléko se šlehačkou.

4. Troubu předehřejeme na 170°C (150 - 160°C s horkovzduchem). Krém nalijeme do mystiček s karamelem a překryjeme shora alobalem (dobře jdou využít třeba obaly od čokolády atp:-). Naskládáme mističky do vysokého pekáče a naplníme do poloviny jejich výšky vařící vodou. V troubě pečeme asi 40 - 45 minut - upečení poznáme tak, že zapíchneme nůž do středu dezertu a nůž je po vytažení čistý.

5. Necháme úplně vychladnout a pak dáme do druhého dne do ledničky.

6. Před vyklopením oddělíme stěny nožem - aby se krém uvolnil. Nahoru položíme servírovací talíř a vše společně obrátíme. Jemně nadzdvihneme hranu misky, aby karamel mohl vytéct na talíř a potom opatrně sejmeme ohnivzdornou misku.

Úžasný recept je z Labužníka.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 12345 12345 | 12. září 2013 v 18:00 | Reagovat

Mystiček? To jako vážně?!! O_O  8-O

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama