Povidlové kynuté koláčky

28. září 2010 v 15:27 | Petra |  Recepty
kolacky
Švestková povidla jsou moje vášeň. Jím je dost často jen tak lžičkou. Kdekoliv se objeví při občerstvení povidlové koláčky nebo šátečky, nedokážu se ovládnout a jím je tak dlouho, dokud jsou:-)

Mezi mými oblíbenými recepty by tedy neměl chybět ani ten na klasické povidlové koláčky.


Ingredience na 2 plechy koláčků:

  • 500 g hladké mouky
  • 75 g másla nebo Hery
  • 50 g cukru moučky
  • 1/2 balíčku droždí
  • 1vejce
  • asi 1/4 l vlažného mléka
  • špetka soli
  • na žmolenku:
  • 75 g hrubé mouky
  • 50 g studeného másla z lednice
  • 50 g cukru
  • sklenice povidel
1. Připravíme si kvásek z droždí, trochu cukru, mouky a vlažného mléka.

2. V míse připravíme mezitím mouku promíchanou se špetkou soli. Přidáme rozpuštěné máslo, zbylý cukr a mléko.

3. V hrnečku rozkvedláme vajíčko, půlku vajíčka dáme do těsta a druhou si necháme na potírání koláčků.

4. Přidáme vzešlý kvásek a zpracujeme hlaďoučké těsto. Necháme hodinu kynout. Během hodiny několikrát prohněteme!

5. Předehřejeme troubu na 180 stupňů (s horkovzduchem méně) a připavíme si žmolenku.

6. Z těsta nakrájíme kousky, z nich vyválíme bochánky, které klademe na plech s pečícím papírem.

7. Bochánky rozplácneme na koláčky (třeba skleničkou, nebo prsty vytvatujeme koláčky).

8. Plníme povidly a sypeme žmolenkou. Pečeme dozlatova.

9. Přežereme se ještě horkými koláčky a pak se v koutku kroutíme bolestí:-D
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Lucie Lucie | E-mail | 3. dubna 2011 v 20:00 | Reagovat

Vynikající koláčky. Těsto jsem dělala v domácí pekárně, místo čerstvého droždí(zapoměla jsem koupit)jsem dala 2 lžičky sušeného droždí a místo mouky Zlatku. Po vykynutí jsem dělala 30g bochánky-koláčky, lehounce je rozválela a plnila povidlama a posypala posypkou. S těstem se krásně pracuje, nelepí se, netrhá. Doporučuji :-) Lucka

2 ekozahrada ekozahrada | 3. dubna 2011 v 21:24 | Reagovat

[1]: :-D A poslala jsi na ochutnání?:-) Já bych si hned dala, ale nějak nestíhám teď péct!

3 Lucie Lucie | E-mail | 4. dubna 2011 v 8:43 | Reagovat

Neposlala :-( ale zvu Tě na ochutnávku. Já udělám koláčky, ty kávu a vychutnáme si to u nás na terase při západu slunce. Mám zjistit spoj? :-)  :-)

4 Lucie Lucie | E-mail | 4. dubna 2011 v 10:50 | Reagovat

Ještě jedna technická, z poloviční dávky mi při 30g koláčcích vyšlo na 16 koláčků, peču v normální troubě na 200 stupňů 20 minut. Výsledek-perfektní

5 Jana Jana | 10. února 2014 v 16:37 | Reagovat

Peti, koláčky jsou vynikající! Dělala jsem v pekárně a byly hodně rychle pryč....takže jdu znova zadělat :-) :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama