Torte au Chocolat

16. září 2010 v 18:28 | Petra |  Recepty
cokodort
Ještě jsem nenarazila na francouzský dezert, který by nebyl famózní. Čokoládový lahodný dort, který se jako pěna rozplývá na jazyku, není výjimkou. Jeho konzumace je pro milovníky čokolády návyková. Já se jen nemohu rozhodnout, za je lepší tenhle dort nebo čokoládové mousse...



Ingredience:
  • 250 g hořké čokolády Fair Trade (ideálně 70% kakaa, alespoň u části čokolády)
  • 225 g másla nakrájeného na kousky
  • 5 vajec
  • 100g jemného krystalového cukru + 1 lžíce a trocha na vysypání formy
  • 1 lžíce kakaa Fair Trade
  • vanilkový cukr
  • kakao na posypání dorty
  • popř. čokoládové hobliny na ozdobu

Příprava:
1. Troubu předehřejeme na 170°C (s horkovzduchem méně).

2. Dortovou formu (o průměru 23 cm) vyložíme po dně vystřiženým pečícím papírem, vymažeme máslem (papír i stěny) a vysypeme cukrem.

3. Zespoda dortovou formu dobře utěsníme alobalem (zabalíme ji do něj) - dort se bude péct ve vodní lázni - voda nesmí natéct do formy.

4. Ve vodní lázni nebo mikrovlnce (cca 1,5 minuty) rozpustíme čokoládu s máslem.

5. Vyšleháme vajíčka se 100 g cukru (elektr. šlehačem to trvá asi 1 minutu). Smícháme kakao s 1 lžíci cukru a našleháme postupně do vaječné směsi. Pak zašleháme vanilkový cukr a nakonec velmi pomalu zašleháme rozpuštěnou čokoládu s máslem. Vše musí být dobře našlehané do lehka. Nalijeme do připravené formy a ťukneme s ní o pracovní desku, aby se uvolnily případné bubliny.

6. Přichystáme si konvici s vařící vodou. Položíme dortovou formu do pekáče s vysokým okrajem, aby forma mohla být ve vodní lázni. Kolem dortové formy nalít vařící vodu tak, aby sahala asi do 2 cm výšky zabalené formy.

7. Pečeme 45 - 50 minut, až je okraj dortu ztuhlý, ale střed ještě měkký. Zapíchnutá špejle 5 cm od okraje má být po vyjmutí čistá. Opatrně vyjmeme dortovou formu z vody a odstraníme alobal. Položíme dort na mřížku, otevřeme formu a odstraníme boční stěnu. Necháme úplně vystydnout. Dort se uprostřed trošínku propadne, ale to je normální.

8. Překlopíme dort na mřížku. Sejmeme dno formy a odloupneme pečící pappír. Pomocí malého cedníčku dort posypeme kakaem a na okraji ozdobíme čokoládovými hoblinami. Dort necháme sklouznout na servírovací mísu (nebo ho opatrně přendáme pomocí široké velké špachtle).

Zdroj úžasného receptu je Labužník.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama