Pečený čokoládový pudink s vůní pomerančů

27. února 2011 v 19:46 | Petra |  Recepty

Čokoláda v kombinaci s pomerančem provoní celý byt a podráždí tak vaše chuťové pohárky, že budete mlsat a mlsat a mlsat:-)

Příprava zvláštní, jednoduchá - výsledek zajímavý a chutný.


Budete potřebovat:
  • 100 g rozpuštěného másla (my máme domácí od Šmakalů:-)
  • 250 g hladké mouky
  • 3/4 sáčku kypřícího prášku do pečiva (i ten se dá koupit od Amylonu BIO:-)
  • 140 g krupicového cukru
  • 75g kakaa (Fair Trade prodává např. ekumenická akademie)
  • kůra a šťáva z jednoho biopomeranče
  • špetka soli
  • 3 vejce
  • 150 ml mléka (třeba od Šmakalů:-)
  • 100 g hořké čokolády s vysokým podílem kakaa a pomerančovou příchutí - doporučuji Fair Trade od Gepy (dá se koupit už i v Kauflandu:-), stojí jen 45 Kč!
  • 200 g světlého třtinového cukru nebo normálního cukru nebo mix
  • může být (a je doporučeno!:-) crème fraîche k podávání (jednoduchá příprava zde).
Postup:
1. Ostrouhejte kůru z omytého biopomeranče, vymačkejte šťávu. Šťávu i s dužinou prošlehejte s vejci, rozpuštěným máslem a mlékem.
2. V jiné míse promíchejte mouku, krupicový cukr (těch 140g), prášek do pečiva, sůl, 50 g prosátého kakaa a nastrouhanou pomerančovou kůru.
3. Spojte obě hmoty do sebe a vymíchejte hladké těsto.

4. Zapracujte opatrně kousky nasekané čokolády.
5. Těsto vlijte do máslem vymazaného pekáčku (objem cca 2 l) nebo vyložte pekáček pečícím papírem (použila jsem "pratelný" silikonový)
6. Přiveďte k varu 300 ml vody a rozpusťte v ní 25 g kakaa a 200 g třtinového cukru. Rozmíchejte a nalijte nahoru na těsto. Ano, je to divné:-)

7. Vložte do předem vyhřáté trouby na 180 st (s horkovzduchem méně) a pečte 30 min na střední mřížce. Ne déle! Resp. pečte, až je pudink pudinkovatý a nahoře je krustička (ne upečená, ale prsotě tam není kaše nebo voda). Já pekla moc dlouho a výsledkem je taková buchta.
8. Výsledek vypadá tak, že nahoře je krustička a pod ním pudinková hmota. Nabírejte lžící nebo kopečkovačem na zmrzlinu. S creme fraiche a lístkem meduňky vypadá božsky (samozřejmě jsem to na focení neměla, až na jaře, že:-). I zakysaná smetana udělá své:-)



Poznámka: Na fotografii je varianta, která je více pečená než těch 30 min.:-)

Zdroj:
Apetit 2011/3
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama