Bylinky: Bylinkový ocet

2. října 2011 v 12:18 | Petra |  Ekozahradničení
Minulý rok jsem zkusmo naložila estragon do octa. Udělala jsem ho asi půl litru a smála jsem se, že nám to vydrží na 10 let. Občas jsem ho dala do zeleninového salátu, který krásně dotáhne a dá mu úžasné aroma. Ale pak ho objevil manžel. Zjistil, že nahrazuje rýžový ocet, který se používá v asijské kuchyni. Takže ho používá např. do sushi. Výborný je též na marinádu pro grilovanou zeleninu, která je tak šťavnatá a aromatická.


Příprava jakéhokoliv bylinkového octa nestojí vůbec žádnou práci. Bylinky omyjete, osušíte a "prdnete je" do uzaviratelné sklenice, zalijete octem a necháte stát na okně při pokojové teplotě asi měsíc. Pak ocet slijete do uzaviratelné nádoby a bylinky vyhodíte. Někdo bylinky nechává v octě i nadále.

Výborná je třeba kombinace bazalka, česnek a chilli.

Podobně se dá vyrobit i bylinkový olej. Ten je třeba skladovat v temné nádobě.

Skvělý nápad, co udělat s bylinkami, než přijde mráz;-)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 RomanaS RomanaS | 5. října 2011 v 21:37 | Reagovat

Bylinkový ocet je opravdu výborný úplně na všechno. Můj snoubenec jím ochucuje čočkovou polévku a opravdu se chuť čočkovky zlepší.

2 ekozahrada ekozahrada | 5. října 2011 v 22:48 | Reagovat

[1]: Hm, tak to je super nápad, s tou čočkou, to určitě vyzkouším! Díky za tip!:)

3 MARIA MARIA | E-mail | 11. srpna 2012 v 14:02 | Reagovat

...ja toho roku skusam robit jablcny ocot a tiez experimentujem ako vy a este zijem :)))
zelam vela uspechov v experimentovani
Maria

4 Jana Jana | E-mail | 6. září 2013 v 15:10 | Reagovat

Dobrý den,
chtěla bych tento recept vyzkoušet, zní opravdu dobře. Jen se chci zeptat, jaký ocet používáte? Obyč bzenecký nebo jablečný, vinný? Moc děkuji za odpověď

5 Caramilla Caramilla | 6. září 2013 v 15:31 | Reagovat

[4]: Jde použít samozřejmě jakýkoliv, já to dělám do obyč bzeneckého:)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama