Čokoládový dort s vůní mandarinky a koření

12. prosince 2011 v 11:28 | Petra |  Recepty
To, že jsem závislák na čokoládě, už o mě všichni ví. Proto, když se objeví někde hříšně vypadající čokoládový dezert, neváhám a ihned zkouším.
Na 3. adventní neděli jsem upekla dort z kuchařky "Vánoce s Nigellou", na kterou byla recenze v minulém Apetitu.

Opravdu velmi vkusné spojení samých dobrých věcí - čokoláda / káva / mandarinka / mandle / karamel / koření ...

Vyzkoušejte, stojí za to!


Těsto:
  • 150 g čokolády se 70 - 85% kakaa (ideálně Fair Trade)
  • 150 g změklého másla (+ kousek na vymazání formy)
  • 6 vajec
  • 250 g moučkového cukru ovoněného pravou (lze v krajní nouzi nahradit vanilinovým cukrem nebo vanilkovým aroma)
  • 100g mletých mandlí
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka mletého hřebíčku
  • nastrouhaná kůra z jedné (bio)mandarinky
  • 8 lžiček kávy caro nebo špaldové atp. (myšleno prášku / nerozpuštěného) a nebo 4 lžičky instantní kávy (granulek)
Karamelové mandličky na zdobení:
  • 50 g mandlových lupínků
  • šťáva z 1 mandarinky
  • 15 g másla
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1/4 lžičky mleté skořice
1. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažeme máslem. Troubu rozehřejeme na 180 stupňů (s horkovzduchem méně)

2. Rozpustíme máslo + čokoládu a necháme trochu zchladnout.

3. Vyšleháme do pěny vejce + cukr ovoněný vanilkou.

4. Opatrně vmícháme mleté mandle, všechno koření a kávu (prášek / granulky)

5. Nakonec opatrně vmícháme čokoládovou hmotu.

6. Vlijeme do formy a pečeme cca 35 minut. Uprostřed musí být i po upečení vláčný.

7. Z dortové formy vyjímáme až úplně vychladlý. Pozor, je hodně křehký!

8. V pánvi rozpustíme máslo a přidáme šťávu z mandarinky, skořici a cukr. Za stálého míchání připravíme karamelovou hmotu - doba přípdavy záleží na množství šťávy z mandarinky. Míchejte a kontrolujte konzistenci - až bude karamel po vyjmutí vařečky dělat "vlásky" a tuhnout, zkuste ho nechat zchladnout a ochutnejte, zda má dobrou chuť a konzistenci. Pozor, neochutnávejte rovnou, je hrozně horký!:)
Až má karamel správnou konzistenci, vmíchejte lupínky. Poté dejte stranou třeba na pečící papír a nechte zchladit. Vychladlé je rozdrobte a ozdobte dort.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 fram fram | Web | 12. prosince 2011 v 12:01 | Reagovat

mnaaaam.. ten voni az sem! ;-) budu  muset nekdy taky vyzkouset!
ja ted zacnu s pecenim vanocek a mrkvovych dortu a k necemu takovemu se dostanu bohuzel az po novem roce.. :-(

2 ekozahrada ekozahrada | 12. prosince 2011 v 12:03 | Reagovat

[1]: A to budeš držet dietu po Vánocích, ne?:)))) (Já teda nikdy nedržím:)))

3 fram fram | Web | 12. prosince 2011 v 12:15 | Reagovat

ja a dietu? nikdy! jsem ve sve kuzi spokojena a i kdyz mam nejake to kilco navic, tak si ho necham, bo je jen a jen moje! :-D

4 ekozahrada ekozahrada | 12. prosince 2011 v 12:17 | Reagovat

[3]: :D :D Tak to jsi můj člověk. Já jsem ten dort musela upéct hned, jak jsem recept viděla, já bych do ledna nevydržela. Zrovna si ho tu dávám ke kafi:-D

5 Magdalena Magdalena | 13. prosince 2011 v 13:55 | Reagovat

Myslíš, že bude dobrý i v mafínové verzi? Jestli to nebude moc propečené=suché v tom malém?
Dort chci udělat nějaký jedlí i pro oslavence na první narozeniny, ale zbytek rodiny by mi bez čokoládového moučníku strhnul moc bodů!!!

6 ekozahrada ekozahrada | 13. prosince 2011 v 14:10 | Reagovat

[5]: Hm, to nevím, to budeš muset vyzkoušet. ALe určitě to nebude horší než klasický suchý muffin. Já muffiny nemusím. Toto těsto je fakt vláčné (není v něm mouka:), ale muffinový těsto to není. Jestli hledáš famozní dezert do mističek, tak koukni na moje dekadentní dortíčky, to je bomba!:)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama