Tarte flambée

1. března 2012 v 11:20 | Petra |  Recepty
Před jedenácti lety jsem byla na mládežnickém pobytu v Německu u Karlsruhe. Jeden den jsme se vypravili do Alsaska na výlet a v rámci poznávání tamních specialit jsme se stavili v tradiční restauraci, kde se dlouhá léta připravuje zdejší specialita Flammekueche neboli Flammkuchen.

Zahradní posezení s vůní Francie, stará kamenná pec a vůně koláče s pečenou cibulí, slaninou a crème fraîche ve mě zanechala otištěnou nevymazatelnou stopu. Podotýkám, že nemám ráda slaninu:D


Základem je tenké, křupavé chlebové těsto, Tarte flambée je vlastně obdoba pizzy, ale těsto je tenčí a tužší než u pizzy a nedává se do něj olej.

Recept na tento koláč jsem hledala dlouhá léta, ale všem receptům, co jsem našla něco chybělo nebo přebývalo... a pak jsem konečně našla:)

Recept je to velmi jednoduchý a velmi rychlý! Nepodceňte ale kvalitní suroviny, pokud použijete náhražky typu "kysaná smetana", dosáhnete jen nedobré nápodoby... Crème fraîche si snadno vyrobíte doma podle návodu pana Cuketky, chutná stejně jako ta předražená francouzská. Připravte ji 24 hodin dopředu. Těsto je třeba zadělat s předstihem, kyne dvě hodiny...

Tak jdeme na to:)

Chlebové těsto:
400 g hladké mouky
balíček sušeného droždí (cca 8g) - do těsta se nesmí dávat čerstvé droždí, protože by příliš nakynulo!
špetka soli
200 ml teplé vody

Náplň:
200 g anglické slaniny (pokrájené)
3 cibule, nakrájet na kolečka
200 g crème fraîche (kelímek smetany 31% Kunín + 2 lžíce podmáslí - při pokojové teplotě nechat stát 24 hodin)
sůl, muškátový oříšek a pepř na dochucení smetany
200 g aromatického sýra, třeba Ementál

Postup:
1. Sušené droždí zalijeme teplou vodou (asi 3 lžíce), vymícháme a necháme vzejít.

2. Mouku prosijeme a přidáme sůl, droždí a vodu a vypracujeme hladké nelepivé těsto. S láskou opracovává ten, kdo hněte v rukou, já s láskou svoje paže šetřím, takže za mě hněte Bosh MUM:D
Těsto necháme kynout dvě hodiny.

3. Z těsta uděláme 3 stejné díly a každý z nich vyválíme (z dávky jsou celkem 3 koláče). Koláč se peče narozdíl od pizzy jako obdélník, ale vyválet můžete cokoliv, jak je libo... Válím rovnou na silikonovém pečícím papíře na kuchyňské lince, pak přesunu na plech. Lepivou stranou dám na silikonový papír těsto, shora posypu moukou a dobře se to rozválí, těsto se na silikon přilepí a nescukává se:)

4. Propícehjte těsto vidličkou (to jsem zapomněla a přišlo mi, že to nevadilo...)

5. Potřete těsto smetanou osolenou a ochucenou troškou muškátového oříšku a čerstvě pomletého pepře.

6. Na smetanu navrstvěte slaninu, pak cibuli a posypte sýrem.

7. Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů (s horkovzduchem tak 180) - peču na funkci "pizzapečení" (horkovzdušené zadní kruhové topné těleso + spodní ohřev) na nejspodnějším možném umístění v troubě. Nezdá se to, ale tento způsob pečení a funkce pizzapečení je pro pizzu i tento koláč dost stěžejní...

8. NESMÍ CHYBĚT DOBRÉ BÍLÉ VÍNO!!! Chuť koláče totiž podtrhne...

9. Zavřete oči, pusťte si francouzskou hudbu a nasajte vůni Tarte Flambée ...




Zdroj receptu: http://www.zena-podnikatelka.cz/lifestyle/vareni/recept-na-pravy-tarte-flambee ; Apetit listopad 2011
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Martina Martina | 1. března 2012 v 17:17 | Reagovat

Nějak mi uniklo, proč se dělají z těsta 3 stejné díly, to jsou z toho 3 plechy nebo se to líp vyvaluje na3* nebo je to na 3 patra?

2 Caramilla Caramilla | 1. března 2012 v 17:33 | Reagovat

[1]: Jsou z dávky 3 koláče, opravím to v textu, díky za upozornění:)

3 Lillyzelvicka Lillyzelvicka | 9. března 2012 v 12:20 | Reagovat

Peti nemá tam být smetana na šlehání a podmáslí?Ty tam máš -kelímek kysany 31% Kunín + 2 lžíce podmáslí.Ale možná to jen blbě chápu jsem z jiného kraje :-D  8-O

4 Caramilla Caramilla | 9. března 2012 v 13:09 | Reagovat

[3]: Jo jo, překlep:D Kelímek smetany Kunín + 2 lžíce podmáslí, jako to tam má Cuketka:)
Díky za upozornění!

5 Lillyzelvicka Lillyzelvicka | 9. března 2012 v 15:23 | Reagovat

Hele a já si to plánovala na zítra a prd koupila jsem kysanou:-)

6 Caramilla Caramilla | 10. března 2012 v 13:33 | Reagovat

[5]: Jé, tak to mě mrzí :-? Tak to místo creme fraich natři ochucenou smetanou zakysanou, to bude taky dobrý, sice to bude trošku nakyslý, ale taky to bude dobrý, alespoň pak budeš moci srovnat variantu s Creme Fraich :-D

7 Lillyzelvicka Lillyzelvicka | 10. března 2012 v 14:27 | Reagovat

[6]: Peti a jak má vypadat ten creme fraich? Jsem poslala manžu do obchodu a bude to teda zítra.Zatím mi ale nepříjde že by tam něco to podmáslí udělal 8-O

8 Caramilla Caramilla | 10. března 2012 v 14:50 | Reagovat

[7]: Při pokojové teplotě to trochu zhoustne za těch 24hodin. A má to pak jinou chuť než jen tak šlehačka. Je to taková smetana zakysaná, ale nekyselá :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama