Smetanový mazanec

8. dubna 2012 v 15:48 | Petra |  Recepty
Jako všechny hospodyňky si myslím, že ten mazanec, co já peču, je ten nejlepší:)

Vláčný, smetanou a vanilkou vonící, žádná dusivka:D









1. Den předem si namočíme 80g hrozinek pěkně do rumu:) Všechny ingredience si připravíme dopředu, aby dosáhly pokojové teploty.

2. V hrníčku necháme vzejít půl kostky čerstvého droždí s trochou teplé smetany, mouky a cukru.

3. Připravíme do zadělávací mísy: 500g polohrubé mouky, 150g másla, špetku soli, 100g cukru krupice ovoněného pravou vanilkou, 1 - 2 lžičky jemně sekané citronové kůry, na špičku nože strouhaného muškátového oříšku, 250ml sladké 12% smetany (kousek odebereme na kvásek v bodu č. 2), 3 - 4 žloutky, 50g sekaných mandlí a 50 g mletých mandlí.

4. Do mísy přidáme hrozninky zcezené z rumu a vzešlé droždí a zaděláme vláčné těsto (působí dost mastně a měkce, nenít o klasické tuhé vánočkové těsto, nesmí být moc mňachťavé - kdyžtak přidáme mouku, nesmí se při dotyku lepit, ale má být vláčné)

5. Necháme asi 3/4 hodiny až hodinu kynout. Vypracujeme 2 mazance a necháme opět stejnou dobu kynout. Nařízneme, potřeme rozmíchaným vajíčkem a posypeme hoblinkama mandlí.

6. Pečeme v předehřáté troubě 5-10 minut na 220 stupňů, 25 minut na 150 stupňů a zbytek (cca 10 - 15 minut) na 100 stupňů, s horkovzduchem cca o 20 stupňů méně!

Poklidné Velikonoce na sněhu:)


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Palošek Palošek | Web | 9. dubna 2012 v 7:24 | Reagovat

Úžasný, jen zakousnout :-D  :-D  :-D ;-)

2 logo design service logo design service | E-mail | Web | 9. dubna 2012 v 9:19 | Reagovat

logo design service LONDON specialise in professional logo designs, branding, stationery design, business cards design, letterhead design and company slogans across the UK logo design service and worldwide. Our additional services include designs for logo design service

3 Alisa Alisa | E-mail | Web | 9. dubna 2012 v 15:28 | Reagovat

Taky bych si ho dala. :-D

4 krtek krtek | 9. dubna 2012 v 18:46 | Reagovat

vypada dobre,ja jen pridam zkusenost s rozinkama-daji se nalozit do sklenice (se sroubovacim vickem) i nekolik mesicu dopredu a jsou pak o hoooodne lepsi;-) .uz ani nevim kdo me to naucil ale jsem rada.v rumu se jim nic nestane a obcas je pouziju i jindy nez na mazanec nebo vanocku :-)

5 Caramilla Caramilla | 9. dubna 2012 v 18:53 | Reagovat

[4]: Jo jo, to určitě, taky jsem mívala hlavně na zimu permanentně naložený hrozinky v ledničce, super v zimě do čaje! Toto je spíš návod pro ty, co železnou zásobu mají sežranou :-D

6 krtek krtek | 10. dubna 2012 v 13:52 | Reagovat

[5]: do caje?to musim vyzkouset!hned jak mi bude lip :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama