Vláčná máslová bábovka

11. května 2012 v 0:52 | Petra |  Recepty
Bábovky nemám ráda, jsou na mě moc suché a mám je v kategorii "dusivky". V Německu jsem ochutnala ale bábovku, která mě nadchla vláčností a smetanovou chutí.
Hned včera v noci jsem upekla a dnes celá zmizela, poslední kousek jsem vám zachytila a tento recept si zapisuji do svého blogového receptáře, je výborná a určitě budu péct hodně často...



Je třeba všechny ingredience včas vyndat z lednice, aby měly pokojovou teplotu.

1. Utřeme 4 vajíčka s 250 g cukru krupice, 2 vanilkovými cukry a 250 g změklého másla.

2. Postupně do směsi zamícháme 200 ml smetany, 100 g bílého jogurtu, 1 na jemno nastrouhané jablko a 500 g mouky prosátých s 1 práškem do pečiva. Němci pečou bábovku z mouky hladké, takže jsem použila tu, vyzkoušet můžete i polohrubou...


3. Oddělíme polovinu těsta a do jedné poloviny přidáme kakao dle chuti.



4. Plníme do formy na bábovku (klasickou vymazanou a vysypanou hrubou moukou nebo krupicí, já peču v silikonové), doprostřed můžeme ještě přidat ořechy nebo nalámanou čokoládu.



5. Pečeme v předehřáté troubě cca 50 minut na 180 stupňů, s horkovzduchem méně. Zkontrolujeme upečení špejlí, těsto se nesmí vůbec lepit.



6. Zcela vychladlou bábovku vyklopíme a pocukrujeme.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 micha micha | Web | 11. května 2012 v 20:18 | Reagovat

zrovna jí jdu zkusit udělat :-)

2 janabella janabella | 12. května 2012 v 6:02 | Reagovat

Upekla jsem vcera vecer, ale nekde mam asi chybu...nevyskocila,takze je to tezka mastna hmota :-/ ale na chut je dobra. Asi vic pdp priste,co?

3 Caramilla Caramilla | 12. května 2012 v 9:22 | Reagovat

[2]: Jo jo, ona prave je takova hutna a maslova, neni nadychana, taky jsem ji takovou mela. Mozna zkusit vic prasku do peciva, jak jste psala a nebo me napadlo jeste zkusit naslehat bilky, ale pak se to nevejde do formy, takze by se davka musela asi zmensit:)

4 jitkalaskova jitkalaskova | E-mail | 12. května 2012 v 17:52 | Reagovat

Výborný recept! Zkusila jsem to s ušlehanými bílky a i se trochu zvedla, ale zůstala pěkně vláčná. Kvůli manželovi jsem taky ubrala asi 50g na másle i cukru, aby jsme náhodou nepřibrali :-D Díky za recept :-)

5 fram fram | Web | 12. května 2012 v 22:20 | Reagovat

peto a tvarohovou jsi nezkousela? dusivky taky nemusim, ale tvarohova u me vyhrava na plne care.

6 Caramilla Caramilla | 12. května 2012 v 22:39 | Reagovat

[5]: Jo jo, tvarohová nám taky moc moc chutnala, vydiš, musim pohledat někde recept, co jsem měla, dlouho jsem ji nedělala:) A máš pravdu, že je vláčná, ale není tučná. Ale na druhou stranu ta tvarohová rychle vyschla a pak už taky nebyla nic moc, takhle je i 3. den výborná ;-)

7 micha micha | Web | 14. května 2012 v 16:09 | Reagovat

tak nevim kde se stala chyba, ale asi to bylo moukou, pekla jsem ze špaldový jemně mletý a vyšla mi z toho dusivka :-D nepekla jsem to teda jako bábovku, ale v pekáčku jako řezy, příště zkusim z hladký mouky a třeba se mi povede :-)

8 Caramilla Caramilla | 14. května 2012 v 16:20 | Reagovat

[7]: Hele, ze zkušenosti vím, že když se peče těsto na vláčnou bábovku v pekáčku, je to dusivka, takže to bude asi tím, moc to pečením vyschlo. Co peču banánovou bábovku, tak když to dám do pekáče, tak je to taky suchý hnus a jako bábovka je to výborný:)

9 micha micha | Web | 14. května 2012 v 18:41 | Reagovat

[8]: hmm :-? hele a to těsto má bejt takový hustý? já ho totiž měla strašně hustý, normálně když peču bábovku, tak ho mám řídký a naleju to do formy a tohle vůbec "neteklo"...

10 Caramilla Caramilla | 14. května 2012 v 18:42 | Reagovat

[9]: Uplně hustý ne, ale uplně řídký taky nebylo, asi taky moc neteklo, spíš se to jako tak kydalo:D

11 micha micha | Web | 14. května 2012 v 18:51 | Reagovat

[10]:no mně se to teda hodně kydalo, nešlo mi to ani ze stěrky, kterou jsem se to snažila přemístit do toho pekáčku :-x :-D

12 fram fram | Web | 14. května 2012 v 19:28 | Reagovat

[6]: no nerikej mi, ze u vas vydrzi babovka 3 dny! :-D to by se u nas stat nemohlo.. :-D :-D :-D

13 micha micha | Web | 14. května 2012 v 20:05 | Reagovat

[12]:to u nás taky ne :-D

14 Caramilla Caramilla | 14. května 2012 v 20:08 | Reagovat

[11]: Aha, tak to zas me ne, slo to tam premistit dobre.

[12]: Jo jo, u nas vydrzi, ani nevim, proc. Ale teda ten test 3 dny bylo v Nemecku, tam prinesli nasi znami asi 10 kolacu, takze jsme to dojidali prave jeste 3. den a babovka byla prvnotridni :-D

15 Michala Michala | E-mail | 2. května 2013 v 21:09 | Reagovat

ahoj Péťo a holky, nedalo mi nereagovat na rozporuplné komentáře u bábovky, trochu jsem měla strach jak dopadne, ale musím napsat, že se mi povedla asio tak jsk měla a fakt moc všem chutnala, jen se mi pořád zdálo velké množství těsta, tak jsem to udělala ze 3/4 množství a to bylo na mojí bábovku přesně, díky za recept :-)

16 Caramilla Caramilla | 2. května 2013 v 21:46 | Reagovat

[15]: ó, díky! 8-)

17 Julie, Jaroměř Julie, Jaroměř | 12. srpna 2013 v 21:42 | Reagovat

Bábovek jsem upekla mraky, ale stále jsem hledala recept, protože jsem si říkala, že není podle mých představ, ikdyž chutnala dobře.. tento recept je výborný..Neliší se ani moc od ostatních klasických receptů na bábovky..ale myslím,že fakt zásadní je udělat to ze surovin v pokojové teplotě,prosívanou moukou a ta hladká mouka udělá taky své..Místo kakaa jsem to smísila s ořechy,protože je má přítel radši a chutnala též skvěle i bez jablka,když nebylo žádný po ruce doma. Opravdu vynikající,jemná,vláčná,rozplývá se v puse.. moc děkuji za recept, pripíšu si ho do své kuchařky a všem doporučuji!! :-)

18 Caramilla Caramilla | 12. srpna 2013 v 22:15 | Reagovat

[17]: Moc děkuji ;-)

19 Martina Martina | 20. února 2014 v 12:27 | Reagovat

Bábovka je opravdu super! Dnes jsem pekla podruhé. Bílý jogurt jsem neměla, tak jsem přidala více smetany. A místo jablka jsem rozmačkala banán a je to opravdu mňamka 8-)! Díky za recept :-)!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama