Cheesecake s černým rybízem

28. června 2012 v 11:52 | Petra |  Recepty
Černý rybíz buď milujete nebo nenávidíte. Já jsem ten první případ, jeho aroma opravdu zbožňuji. Mínu dortem zrovna krmím a prý "mňam, mňam, koláč", takže asi taky první typ:)

Na "jen tak do pusy" je kyselý a vymyslet dezert, ve kterém se vůně rybízu krásně rozvine a nezanikne, je celkem fuška. Prošla jsem všechny dezerty na internetu s černým rybízem, výběr teda nic moc. Nakonec byla volba víceméně jasná, opět cheesecake:)

Volba to byla vskutku dobrá! Chuťově výraznější než Cheesecake lemon.


Příprava:
1. Rozdrtíme 200 g sušenek celozrnných (já použila bebesušenky Dobré ráno celozrnné s medem) - ideálně nemixovat, nesmí z nich vzniknout "prach"!
2. Přelijeme 125 g přepuštěného másla (ghí) nebo rozpuštěného másla. Smícháme a vyložíme na dno máslem vymazané klasické dortové formy. Upěchujeme a dáme na 20 minut do lednice, aby se utvořil pevný korpus.
3. Rozehřejeme troubu na 180 stupňů, s horkovzduchem méně!
4. Dáme do trouby na cca 7 - 10 minut zapéct korpus - do zlatova. Pak troubu stahneme na 160 stupňů (s horkovzduchem méně).
5. Vyšleháme 70 g změklého másla s 130 g krupicového cukru (část z toho jsem dala ovoněný pravou vanilkou). Postupně pak do krému zašleháme 250 g tvarohu (měla jsem tučný ve vaničce) a 250 g mascarpone (lze nahradit ještě opět tvarohem, ale s mascarpone je dort takový jemnější:) Nakonec postupně zašleháme do směsi 2 vajíčka a šťávu z jednoho citronu.

6. Na korpus navrstvíme polovinu tvarohové směsi. Posypeme asi 300 - 400 g černého rybízu (je třeba jej před tím omýt a vysušit!). Rybíz zaprášíme trochou moučkového cukru a pokryjeme druhou polovinou krému.

7. Pečeme asi 30 - 40 minut v troubě na 160 stupňů (s horkovzduchem méně).

8. Po upečení pootevřeme dvířka trouby a necháme pomaličku vychladit, pak necháme na mřížce venku a nakonec dáme zchladit před podáváním do lednice.

Inspirováno receptem zde.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 krtek krtek | 28. června 2012 v 12:57 | Reagovat

tak ja cernej rybiz primo nemiluju ale zebychho nenavidelaserict taky neda ;-)  zkus s nim kynuty ovocny knedliky-jsou výýýýýborny ;-)  :-)

2 Caramilla Caramilla | 28. června 2012 v 13:28 | Reagovat

[1]: to je nejaky tehotensky recept, ne? Vzdyt to musi byt strasne kysely. Ja nemam rada ani merunkovy, kdyz jsou merunky kysely :-?

3 krtek krtek | 28. června 2012 v 14:06 | Reagovat

[2]:to teda nejni!tak si to prislad k rybizu do toho knedliku... a prej je to mnamka i s cervenym-se na to chystam jen co plne dozraje;-)
koukam ze me zase stavkuje mezernik 8-O

4 Hana Hana | 4. července 2012 v 19:31 | Reagovat

Vyzkoušeno v kombinaci černý a červený rybíz. Naprosto úchvatný! Díky za inspiraci!!!

5 Caramilla Caramilla | 4. července 2012 v 20:00 | Reagovat

[4]: jsem ráda, že chutná! ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama