Cukety v estragonovém octu

14. srpna 2012 v 14:59 | Petra |  Recepty

Cuket se letos urodilo! Zřejmě je pro ně ideální počasí, hodně sluníčka, pravidelný déšť a ne příliž vlhký vzduch. Rostliny jsou dvakrát větší než obvykle a plodů požehnaně. Ze čtyř rostlin máme víc cuket, než jsme schopni zpracovat:)

A tak letos poprvé spatřily světlo světa v naší kuchyni cukety na kyselo, ve dvou verzích.



Kyselé cukety s kurkumou v estragonovém octu


První recept (levá sklenice na fotografii) jsem dostala od Jieff, byl na mě ale moc sladký, tak jsem přisolila a vznikla tato obdoba:

Ingredience:
2kg mladých cuketek (čím menší, tím lepší, jdou použít tak do 8 cm průměru) nebo maličkatých patizonů nebo směs
4 červené papriky
3 feferonky (nemusí být, já nedávala, aby mohla jíst i Jasmínka)
4 velké cibule
3/4 l octa
1/4 l estragonového octa (nemáte-li, dejte celý litr obyčejného octa)
1/2 l vody
400 g cukru
1 1/2 lžíce koření (bobk.list, nové koření, pepř)
1 lžička hořčič. semínka
1 lžička kurkumy (dodá cuketkám nádhernou žlutou barvu:)
11 vrchovatých lžiček soli (v původním receptu bylo lžiček jen 5)
Snítky čerstvého estragonu

Postup:

Cuketu nakrájíme na plátky, papriky a feferony na proužky, cibuli na kolečka. Ocet, vodu, cukr, sůl a koření vaříme deset minut ve velkém hrnci, nakonec přidáme zeleninu a povaříme společně 5 minut. Horkou směs plníme do sklenic, do každé sklenice vložíme snítku estragonu, uzavřené postavíme na víčko. Po vychladnutí otočíme. (Cukety by se neměly vařit moc dlouho, protože se snadno rozvaří na kaši).

Recept pochzází od jedné rakouské kuchařky.

Kyselé cukety s česnekem v estragonovém octu

Druhý recept (pravá sklenice na fotografii) je obměna na kyselé okurky, které máme rádi. Nálev je kyselostí mezi výše uvedeným receptem a klasickými kyselými okurkami).

Ingredience:
2kg mladých cuketek (čím menší, tím lepší, jdou použít tak do 8 cm průměru) nebo maličkatých patizonů nebo směs
4 červené papriky
3 feferonky (nemusí být, já nedávala, aby mohla jíst i Jasmínka)
4 velké cibule
1 palice kvalitného českého česneku
1/4 l octa
1/4 l estragonového octa (nemáte-li, dejte celý litr obyčejného octa)
1/2 l vody
106 g cukru
40 g soli
1 1/2 lžíce koření (bobk.list, nové koření, pepř)
1 lžička hořčič. semínka
Snítky čerstvého estragonu

Postupujeme jako u výše popsaného receptu, cukety i papriku jsem jen krájela na kusy.


Myslím, že se najdou i další obměny výše uvedených receptů, zajímavé by mohly být třeba s yzopem:)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Bonitka ◡‿◡✿ Bonitka ◡‿◡✿ | E-mail | Web | 14. srpna 2012 v 15:02 | Reagovat

Fuj,nemám rada cukety :X

2 semi semi | 14. srpna 2012 v 19:43 | Reagovat

A na co se to pak používá? O_O

3 Caramilla Caramilla | 14. srpna 2012 v 20:52 | Reagovat

[2]: jako příloha místo kyselé okurky nebo prostě jen tak na ňamku pro ty, co mají rádi kyselé ;-) Já to tu dlabu zrovna na chuť jen tak :-D

4 Zuzana Zuzana | 15. srpna 2012 v 12:07 | Reagovat

Petro, jak zavařujete okurky? Stejně? Chystám se na ně letos poprvé, tak hledám dobrý recept :)

5 Caramilla Caramilla | 15. srpna 2012 v 13:37 | Reagovat

[4]: Podle nálevu na ačokču zde http://ekozahrada.blog.cz/1009/acokca-a-houbicky-na-kyselo

Zavařuju tak 15 - 20 min při 80 - 85 st. dle velikosti okurek a sklenic :)

6 Zuzana Zuzana | 15. srpna 2012 v 18:22 | Reagovat

Děkuji! Zkusím :)

7 semi semi | 16. srpna 2012 v 9:15 | Reagovat

aha, tak to bychom mohli pár sklenic vyzkoušet, díky za tip[3]:

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama