Vláčný velikonoční beránek s třtinovým cukrem

28. března 2013 v 14:23 | Petra |  Recepty
Přejeme všem poklidné svátky velikonoční a přikládáme i sladké přání, tedy jen virtuálně:)

Přiznám se, že beránka jsem letos pekla poprvé, nejsem moc na ty "suché buchty", nikdy mi moc nechutnal, tak jsem neměla touhu se s tím patlat. Letos jsem ale chtěla udělat radost Jasmínce, tak jsem se do beránka pustila.


Recept jsem si upravila a nakonec z beránka byla taková laskomina, že už je v trapu... resp. v zažívacím traktu:-D

Aneb dnes dopoledne bylo u nás setkání maminek s dětmi, maminky nepřišly, děti nepřišly, ale dva faráři přišli, snědli berana, vypili 4 kafe a odešli:-D

Recept na beránka do středně velké formy:

Hodinu před pečením keramickou formu naplníme studenou vodou a necháme hodinu vodu ve formě stát. Troubu rozehřejeme na 180 stupňů s horkovzduchem.

1. Utřeme 2 žloutky s 70 g změklého másla a 100 g třtinového jemného tmavého cukru.

2. Vmícháme 175 g polohrubé mouky (může být i celozrnná, špaldová atp.) prosáté s 1/2 práškem do pečiva a 1/2 lžičkou citronové kůry. Přilijeme 1/2 sklenky mléka a vymícháme hladké těsto.

3. Nakonec přidáme do tuha ušlehaný sníh ze 2 bílků. Lehce vmícháme, aby sníh nespadl.

4. Pekla jsem ve formě s víkem a plnila jsem cca 4 mm pod okraj obličejové části, přiklopila a pekla v předehřáté troubě asi 35 min (záleží také na velikosti formy:). Z těsta mi zbylo ještě asi na jeden nebo dva muffiny, ale lepší víc jak míň:)

5. Po upečení odklopíme a zabalíme do mokré utěrky, dokud beránek zcela nevychladne, pak vyklopíme, pocukrujeme a ozdobíme.





 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 A-lexa A-lexa | 28. března 2013 v 14:37 | Reagovat

Také přejeme krásné svátky. S tím setkáním maminek jste mě tedy pobavila :-D  :-D . Jinak beránek má famózní etiketu. Jen jestli není (ehm pardon-NEBYL) málo Caramillí - chělo to nějakou "nášivku" z cukrové polevy ;-).

2 Caramilla Caramilla | 28. března 2013 v 14:40 | Reagovat

[1]: jéjdanáčku, ještě toho trochu, Jasmí by to asi nedala, ona ho chtěla ukrojit jen jsem ho vyklepla z formy, už ty hrozinky na ní byly moc čekání:-D Nikdy jsem se nesetkala s tak chladnokrevným přístupu k beránkům, my jsme vždycky prosili mamku, ať beránky ještě nekrájí, že je nám jich líto:-D

3 krtek krtek | 28. března 2013 v 17:11 | Reagovat

[2]: jen jestli jste neprosili at nekraji protoze vam nechutnal ;-)  :-D  a ted se vymlouvas ze vam ho bylo lito.kluci loni ozkouseli vyrobu beranka na plech z kroucenych kousku kynutýho těsta na mazanec a jeste v kostele dostali velkou pochvalu tak se prej zavede tradice :-) a ja byla rada protoze pecenej z formy mi nikdy nechutnal

4 Caramilla Caramilla | 28. března 2013 v 17:31 | Reagovat

[3]: :-D
... to mi připomíná, že jsem dneska chtěla dělat Jidáše... dneska je asi divný tlak, celý den mě třeští hlava, že by změna počasí, konečně třeba?
Teploměr mi předevčírem spáchal sebevraždu (skočil ze zídky, už se na to nemohl dívat) :-D

5 krtke krtke | 28. března 2013 v 18:02 | Reagovat

[4]: hmm manzel taky chtel jidase ale my je nikdy nedelali tak ja nemam ani tuseni jak se delaji 8-O mela jsi na nej dychnout a zahrat ho aby chudak nemusel skakat ze zidky ;-)  :-D

6 Caramilla Caramilla | 28. března 2013 v 18:05 | Reagovat

[5]: google ví všechno, dělám tyhle
http://www.apetitonline.cz/recepty/1047-jidase.html
Už asi pošesté :-D

7 omandra omandra | 28. března 2013 v 20:57 | Reagovat

no tak ten je!!a díky za připomenutí, jsem si ted uvědomila,že ho chci taky dělat O_O
a etiketa je dooost dobrá :-D

8 Jita Jita | 29. března 2013 v 7:29 | Reagovat

Áááá, ta cedulka.... :D Krásné svátky.

9 lenasss lenasss | E-mail | 29. března 2013 v 12:34 | Reagovat

cedulka luxusní :-D,přeji také krásné svátky a beránka hnedle vyzkouším protože jsem zrovna hledala recept na něj :-D
takže moooc děkujiii

10 Palošek Palošek | Web | 30. března 2013 v 9:54 | Reagovat

Značkový beránek.... :-D  :-D  :-D Mňam :-P  :-D  :-D  :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama