BioVavřinec

30. dubna 2013 v 18:51 | Petra |  Inspirace / recenze
Když přijede zavážka z ekofarmy Biovavřinec, běží Jasmínka nadšeně pro mléko a jen co zamknu branku, už se dožaduje hrnečku s čerstvým živým a nepasterovaným mlékem od místních kraviček.

Jelikož mi u pití mléka přišla fotogenická, rozhodla jsem se její tmavé oči a šibalský úsměv a také profesionální zkušenosti z oblasti modelingu:-D propůjčit pro účely propagace produktů ekofarmy našeho kamaráda Antonína Šmakala. To proto, že jeho způsob podnikání a objevování nových cest je mi bytosntně blízké a to proto, že jejich výrobky jsou opravdu kvalitní a velmi dobré. A jsme rádi, že mu podnikání jde:-)


Kdo nejste vysloveně přes celou republiku, ale na východ od Prahy nebo z Prahy, můžete ochutnat, některé výrobky zasílají i poštou, koukněte.















 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 eldwen eldwen | 30. dubna 2013 v 20:03 | Reagovat

Nádherná kampaň :-).

2 Martina Martina | 30. dubna 2013 v 21:52 | Reagovat

Jasmínka je hotový profesionál :-D
Krásná reklama a fotky :-)

3 Caramilla Caramilla | 1. května 2013 v 1:25 | Reagovat

[1]: ; [2]:  Děkujeme 8-)
Pracovat za mléko je snad ještě lepší jak za lentilky? :-D

Fascinovala mne dnes večer po modlitbě, když říkala, že kravičky mají dlouhé jazyky a slintají a že u nich žijou mouchy a ty mouchy mají rády vlaštovky, co žijí v kravíně, aby jedly ty mouchy. Ach jak krásné je, když malé dítě může vnímat symbiózu v přírodě 8-)
Stejně tak, když si hraje "na kompost" :-D

4 Farmářka z ráje Farmářka z ráje | 1. května 2013 v 9:16 | Reagovat

Ahoj Petro,
krásné fotky a Bio farma taky super. Koukala jsem na jejich stránky a moc jim fandím :-) My zrušili kupování mléka nebo spíš té obarvené vody z obchodu a jezdíme si do sousední vesnice ke kravičkám pro mlíčko a ještě ke kamarádce pro kozí a pro sýr. Není nic lepšího!

5 KatkaF KatkaF | 1. května 2013 v 13:02 | Reagovat

Až budu mít foťák v pořádku, vyfotím ti, jak Vojta pije z bandasky. Pořádný mlíko je pořádný mlíko. Katka

6 Caramilla Caramilla | 1. května 2013 v 14:46 | Reagovat

[5]: :-D  :-D  :-D  :-D

7 Ani Ani | E-mail | 3. května 2013 v 10:23 | Reagovat

Dobrá mikina:o))
Ale na co jsem se chtěla zeptat. Čtu na jejich stránkách, že mléko je nepasterované - nevadí to tomu, že nedojde ke zničení mikroorganismů. Já tady těmto věcem moc nerozumím, určitě bych se zase ráda napila mléká přimo od krav jako za mala:o) :-)

8 Caramilla Caramilla | 3. května 2013 v 11:37 | Reagovat

[7]: Takže k pasteraci:
Mléko, které je živé a nepasterované obsahuje enzymy, které se postarají o trávení mléka, že jej organizmus umí rozložit. Pokud mléko pasterujete, tak se tyto enzymy zničí a mléko je těžce stravitelné, doporučuje se proto živé mléko a nebo žádné mléko. Některé alergie na mléčné produkty jsou jen kvůli tomu, že tělu chybí tyto enzymy. Některé jsou hlubšího charakteru.

Pasterace je důležitá v případě špatného ustájení krav, špinavé a zapáchající siláže a nedostatečné hygieně. Pokud je o krávy postaráno dobře a jsou třeba i celé dny a měsíce venku, tak se není čeho bát.

To znamená, ideálně mít zemědělce v okolí, u kterého si jste jistá, že má vše v pořádku, u kraviček jste se byla podívat a víte, že jeho mléko podléhá kontrole. Pak není třeba se bát. My Šmakalovic mléko pijeme už leta a nikdy nám nic nebylo. Jasmínka ho nepasterované pije od 15ti měsíců. My jako děti jsme byly z vesnice, tam jsme celé dětství chodili s bandaskou ke kravičce a nikdy nám nic nebylo.

Ještě horší je homogenizace mléka, kdy se tukové částečky rozbijí na tak maliličkaté "kuličky", že je neumí naše tělo odbourat a je to opravdu průšvih. Jakékoliv mléko koupíte v obchodě, je homogenizované, jediné nehomogenizované dělá Amálka, nebo dělala.

Myslím, že děti, které pijí živé nepasterované mléko - ale kvalitní a kontrolované, jsou zdravé. Kravičky v tomto ekochovu musí být vyšetřovány z krve, zda jsou zdravé.

Pokud tělo není zvyklé na živé mléko, doporučuje se začít po malých sklenkách, aby si tělo zvyklo.

Osobně, když jedu na dovolenou a kupuji mléko v automatu, a nevím, od koho je, tak pasteruju.

9 Ani Ani | E-mail | 3. května 2013 v 16:49 | Reagovat

[8]: Petro děkuji za vysvětlení. To, co píšete, je logické a rozhodně nepochybuji o tom, že živé mléko od krav z biofarmy by nebylo dobré. Už jsem myslela, že bych nějakou tu bandasku objednala, ale došla jsem k tomu, že do Pardubic mléko doručit nelze:o( Tak snad někdy, až budeme mít cestu kolem, ač tudy nejezdíme. Tak ať mléko chutná :-)

10 Caramilla Caramilla | 3. května 2013 v 18:59 | Reagovat

[9]: A nebo rozhodit sítě a zkusit najít někoho místního. Jinak mají stánek na Kulaťáku v Praze na trzích ;-)

11 Kamishek Kamishek | 3. května 2013 v 22:07 | Reagovat

[8]: "Jakékoliv mléko koupíte v obchodě, je homogenizované..."
S tím si dovolím nesouhlasit ;-) Na vlastní žaludek a trávení mám odzkoušeno, že nehomogenizovaná mléka jsou Amálka, Milkin (čerstvé polotučné a plnotučné mléko s kraví flekatou nálepkou nebo krabicí), Pilos (čerstvé polotučné v krabici) a pak jakési farmářské v bíločervené krabici tuším (nemám teď doma, tak neznám přesný název). Všechny tyhle jsou nehomogenizované, ale pasterované. Nicméně, já jsem ráda aspoň za to - konečně můžu pít mlíko a nemám z toho šutr v žaludku :-) Ovšem úplně nejlepší bylo vždycky čerstvě nadojené mlíko u babičky, to je bez debat 8-)

12 Caramilla Caramilla | 3. května 2013 v 22:26 | Reagovat

[11]: díky za doplnění, o Amálce jsem tam ale psala ;-) Je to tak, že toto jsem zjišťovala kdysi asi před  4-5 lety, kdy jsem ještě neměla mléko z této ekofarmy a kupovala ho v obchodě a Amálka v té době byla jediný a první výrobce tohoto mléka, nebo to alespoň tvrdili :-D Jak je to te´d nevím, protože mléko v obchodě jsem těch 5 let už nekoupila, takže to děkuji za informaci a i za potvrzení toho, že to nehomogenizované se lépe tráví ;-)

13 Ani Ani | E-mail | 3. května 2013 v 22:41 | Reagovat

No právě, to jsem se snažila někde něco takového tady poblíž najít, ale asi tu nic nebude. Jelikož si myslím, že v našem kolektivu kolegiň z obchůdku Sluníčko by se o tom už vědělo:o)
Ale jak píšete, že se dá nakoupit na trzích na Dejvické, zní lépe. Žila jsem nějakou dobu v Praze a můj bratr tam stále bydlí a nemá to zase tak daleko. Takže tudy by eventuelně ta cestička vedla;o) Ještě jsem se chtěla zeptat, zda to jsou nějaké pravidelné trhy nebo jen při nějakých příležitostech?
Díky

14 Zuzana Zuzana | 4. května 2013 v 22:13 | Reagovat

[13]: Zdravím Vás Ani, my jezdíme pro mléko do kravína na Vedralce u Nasavrk, sice to nemáte úplně nejblíž, ale pořád blíž než do Prahy ;) a je skvělé!

15 Caramilla Caramilla | 5. května 2013 v 11:56 | Reagovat

[13]: Všechny jejich kontaktní místa jsou zde (trhy jsou vypsané dole)
http://www.biovavrinec.cz/eshop/jak-a-kde-nakoupit.aspx

16 Ani Ani | E-mail | 6. května 2013 v 13:00 | Reagovat

[14]: Jo, to není daleko - jako výlet akorát! Děkuji za typ! Nevíte jak tam mají přístup/otevírací dobu atd? Děkuji za info.

17 Zuzana Zuzana | 6. května 2013 v 21:37 | Reagovat

"Otevírací doba" :) vždy v době dojení - tj. ráno cca do 10 a odpoledne tak mezi 16 a 19 hodinou, v té době se Vám tam podaří odchytit někoho, kdo Vám mléko vydá...a nelekejte se, kravín je ve výstavbě/přestavbě, tím se nenechte odradit ;)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama