Jarní omeleta s mladými kopřivami

16. dubna 2013 v 19:49 | Petra |  Recepty
Jediné roční období, když fakt na kopřivy na zahradě čekám a raduju se z každé "hlavičky". Už měsíc je chodím okukovat a konečně vylezly, potvory! Kopřivy jsou super po celý rok, třeba na kopřivovou jíchu na hnojení zahrádky, ale jarní konzumace v omeletě je moje nejoblíbenější kopřivová záležitost.

Kdo jíte sezonně jako já a tak jste totálně vyprahlí po jakékoliv svěží zeleni, tak toto je jarní recept přímo pro vás. Týden taky po večerech zpívám písně naší pažitce a dneska jsem ji obrala o první výhonky. Konečně jsem se dočkala jarní zeleně, uf, že to trvalo!:)







1. Nasbírejte si asi hrst nebo dvě mladých kopřivových srdíček (já musela obejít celou zahradu, sotva začínají lézt:). Omyjte je pod tekoucí vodou a spařte (stačí uvařit v rychlovarné konvici vodu a prolít v cedníku tak, abychom prolili kopřivy rovnoměrně).


2. Na kvalitním olivovém oleji zpěňte jarní cibulku nakrájenou na kolečka. Po chvíli přidejte i na hrubo nasekané kopřivy a osmahněte dohromady.

Výběr oleje je hodně důležitý, olej má totiž schopnost do sebe absorbovat zbytky reziduí pesticidů a herbicidů, a tak forma bio je u oleje velmi vhodná. Do nedávna jsem to vůbec nevěděla, jak moc je důležité kupovat kvalitní tuky. Od té doby kupuji máslo i oleje v kvalitě bio.



3. V misce vyšlehejte 2 nebo 3 vajíčka (dle velikosti pánvičky a taky vajíček:) a prošlehejte se strouhaným parmezánem. Přidáme pepř a sůl dle chuti.
Na pánvičce rozprostraníme rovnoměrně směs kopřiv a cibulky a nalijeme rovnoměrně opatrně šlehaná vajíčka. Necháme ztuhnout a pak opatrně sesuneme z pánvičky směrem k sobě na talíř a překlopíme. Správná omeleta se dělá bez mouky a měla by být shora mírně tekutá (míra propečení záleží na vaší chuti).

Na strouhaný parmezán i jiné tvrdé sýry koupil manžel v Lidlu nepřekonatelný ruční strouhací mlýnek na kličku, opravdu dokonalá záležitost, můžeme si tak dovolit velmi kvalitní parmezán a strouhat si ho sami - což je levnější a navíc sýr neplesniví! Pokud byste někdy někde viděli, neváhejte!


4. Zelené byliny a parmezán na ozdobu vítány, skliďte to, co na zahradě najdete... Výborné bude i s řeřichou...
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Hanka V. Hanka V. | Web | 17. dubna 2013 v 5:27 | Reagovat

Vždycky jsem chtěla vyzkoušet kopřivovou nádivku a podobně. Ale teď už kopřivy nenasbírám, předběhne mě pes, který je počůrá, tak už mám smůlu:-)

2 Rukodělka Rukodělka | Web | 18. dubna 2013 v 19:18 | Reagovat

Děkuji za inspiraci! Před chvílí jsme přišli z procházky s kopřivami, jdu vařit :-)

3 Caramilla Caramilla | 18. dubna 2013 v 20:48 | Reagovat

[2]: My dnes vecereli pampelisky a sedmikrasky, mnam, jen teda manzel to nedaval:-D

4 PetkaSv PetkaSv | E-mail | 18. dubna 2013 v 20:52 | Reagovat

Já to zelený cpu i do polívky, Bětce se to líbí, když jí tam plavou sedmikrásky :-) akorát teda kopřivy ani pampelišky nevystrčily u nás ještě ani lísteček :-(

5 Caramilla Caramilla | 18. dubna 2013 v 20:53 | Reagovat

[4]: Jo, sedmikrásky v polivce je hit :-D Ale dneska byl na polivku hic :-D Neboj, jde to rychle, u nás před týdnem nebyla pažitka a teď jede, zazelenala se tráva a dneska jsem odrhala z celého pozemku malou hrst mikrolístků pampelišky, ono to půjde :-D

6 PetkaSv PetkaSv | E-mail | 18. dubna 2013 v 20:55 | Reagovat

Já už se nemůžu dočkat :-) :-)

7 Rukodělka Rukodělka | Web | 19. dubna 2013 v 12:00 | Reagovat

[3]:Moc se povedly, manželovi chutnalo :-) Určitě půjdeme zas.

8 Sinala Sinala | E-mail | 21. dubna 2013 v 0:14 | Reagovat

[3]: tak sedmikrásky jsem učila jíst své dítě a když je pak jedlo ve školce na procházce, tak se paní učitelka hodně divila :-D  :-D  :-D

9 Caramilla Caramilla | 21. dubna 2013 v 0:26 | Reagovat

[8]: :-D A kdyby jí tvé dítě řeklo, že sedmikrásky jsou na krásu, vitalitu a dlouhověkost, tak by se o ně ještě s kolegyní poprala :-D

10 unuodesign unuodesign | E-mail | Web | 22. dubna 2013 v 10:29 | Reagovat

na vitalitu :)) a krásu :)) super beru pytle a jdu na ně :))) Super nápad zase bych na první kopřivy zapomněla :( díííkyy

11 Kopřiva Kopřiva | Web | 24. března 2016 v 8:22 | Reagovat

Tohle je výborná jarní omeleta. Kopřivy spolu s pampeliškou jsou super pro jarní očistné kůry.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama