Bylinkový ocet bazalka s česnekem

19. července 2013 v 19:31 | Petra |  Recepty
Nejoblíbenější ovoněný ocet je u nás estragonový. Je výborný jak do salátů, tak na nakládání zeleniny na gril i do sushi, kde nahradí rýžový ocet a výborně se hodí k rybám.

Estragonový ocet dělám už léta a spotřebujeme 1 - 2 litry za rok. Nejhorší je předjaří, kdy nejde udělat novou várku a je třeba šetřit:-D

Letní salát ovoní ocet z bazalky a česneku, který jsem prvně naložila letos. Chystám se na něj už asi tři roky a vždy to nějak propásnu. Letos jsem zasadila několik velkých nádob s bazalkou, tak mám motivaci ji zpracovat...





Výroba jse vskutku jednoduchá, do čisté sklenice umístíte čisté bylinky a oloupané stroužky česneku, zalijete octem a necháte na slunném místě (ideálně jižní parapet) stát 4 - 6 týdnů. Po té scedíte přes plátýnko, aby se zachytily všechny nečistoty a nalijete do sklenice, ze které se vám bude dobře dávkovat. Česnek určitě použijte kvalitní od místního farmáře nebo svůj vlastní, já použila černohorský, ze kterého jsme na dovolené byli úplně unešení, měl opravdu říz!




Pro efekt zle do sklenice pak přidat i listy bazalky a česneku, hezké jako dárek, pro domácí použití zbytečnost, leda byste podle toho chtěli poznávat, co kde máte za ocet:)


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Hanka V. Hanka V. | Web | 19. července 2013 v 20:36 | Reagovat

Zní to opravdu dobře 8-)

2 Jitka Jitka | 21. července 2013 v 12:04 | Reagovat

Peťo, a dáváš tam ocet balzamikový, jak je v nadpisu, nebo lihový? Podle barvy bych tipla ten druhý. Ono by asi i toho balzamikového bylo skoro škoda, i když mohla by to bazalka trošku dovonět...

3 Caramilla Caramilla | 21. července 2013 v 13:45 | Reagovat

[2]: Úplně obyčejný kvasný 8% lihový ocet:)

4 Jitka Jitka | 21. července 2013 v 15:55 | Reagovat

Díky za osvětlení, aceto balzamico nemá s bazalkou nic společného, tak mě to v nadpisu zmátlo. Ten tvůj zkusím bazalka se nám letos docela povedla.

5 Caramilla Caramilla | 21. července 2013 v 19:21 | Reagovat

[4]: Chyba termínu, špatně jsem měla za to, že balzamikový ocet je ovoněný ocet, ale není to tak, přejmenuju, díky za upozornění:)

6 Indybuk Indybuk | 3. srpna 2013 v 19:07 | Reagovat

Ahoj Petro, mam otázečku a prosbičku, nemáš nějaký osvědčený recept na špendlíky?jakýkoli?Díky moc.

7 Caramilla Caramilla | 3. srpna 2013 v 23:14 | Reagovat

[6]: Bohuzel nemam. Google nic nevi? 8-)

8 Jindřiška Indybuk Jindřiška Indybuk | 5. srpna 2013 v 16:54 | Reagovat

[7]:Ja myslela na nejaky tvuj osvedceny:))) nevadi juknu na net, diky:)ted jsem delala bublaninu je paradne nakysla akorat do tohodle pocasi:))

9 lenasss lenasss | 18. srpna 2013 v 7:10 | Reagovat

super nápad,včera jsem naložila dvě sklenice.Bazalka se nám letos podařila bez větší újmy udržet :-D Tak už je pro jistotu ve sklenici ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama