Žitné měkké perníčky

16. prosince 2014 v 18:53 | Petra |  Recepty
Zkuste perníčky upéct ze žitné mouky, která do perníčků tradičně patří. Já jsem letos zkoušela poprvé a výsledkem jsem přímo nadšena. Kromě výtečné chuti a toho, že jsou perníčky hned měkké, tak i krásně vypadají, jsou hezky tmavé i bez použití kakaa, které v perníčkách nemám ráda.



1. Nejprve si připravíme "kaši" tak, že pozvolna rozehřejeme 180 g másla, 6 lžic medu a 225 g třtinového cukru (čím vyšší obsah melasy, tím tmavší barva perníčků, já používám cukr s vysokým obsahem melasy a část cukru nahrazuji obyčejným), smícháme na kaši a necháme vychladnout.

2. Když kaše vychladne, přidáme půl sáčku kvalitního perníkového koření (případně si namícháme sami), lžíci mleté citronové kůry, 2 - 3 vejce, 2lžíce rumu a 75 g mletých ořechů.

3. Nakonec přimícháme postupně 600 g žitné celozrnné mouky, kterou jsme předem prosáli s 1 zarovnanou lžící sody.

4. Zpracujeme těsto a necháme ho jeden, dva, tři dny rozležet.

5. Těsto z lednice si předem připravíme a necháme jej povolit tak, aby se dobře válelo. Válím těsto mezi dvěma igelitovými foliemi, ale i bez toho se s ním výborně pracuje, nelepí se a není moc tuhé. Je ale celkem mastné (v čemž je právě asi ta pointa, proč se mi s ním dobře pracovalo).

6. Před pečením potřeme perníčky celým rozmíchaným vajíčkem. Pečeme při 150 - 160 st. s horkovzduchem do požadovaného stavu upečenosti. Na chaloupku doporučuji více, jinak je těsto moc měkké a špatně se slepuje:) (Říká manžel:)

7. Po vychladnutí zdobíme polevou smíchanou z bílku, prosátého moučkového cukru a citronové šťávy. Nejlépe se nám zdobí malými svačinovými sáčky z Lidlu:)

Perníčky zdobila Jasmínka s tatínkem (no, fotila jsem ty tatínka, ty Jasmínky jsou zatím jen motanec polevy na čemkoliv, i když se letos už celkem s úspěchem snažila udělat zvířátkům oči atp.:-)

Recept je kombinací několika různých mnou zkoušených receptů (poslední verze je z obalu žitné mouky od Bioharmonie). Z těsta připravíte asi čtyři plechy perníčků a malý perníkový domeček.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Markéta Markéta | 17. prosince 2014 v 7:22 | Reagovat

Do perníků se má vždy dávat žitná nebo celozrnná mouka. Já osobně používám špaldovu a jsou z ní perníky taky výborné - do mého receptu se nedává tuk, ale šlehačka - 3 vejce, 500 g cukru,200 g medu - utřít a po té vypracovat s  1 kg mouky,  20 g sody, 1 balení perníkového koření celého a 250 ml šlehačky ke šlehání. Já dělám z poloviční dávky. Těsto je krásně tvárné, výborně se pracuje a navíc jsou perníky hned měkké. :-)

2 Monika Monika | 17. prosince 2014 v 8:10 | Reagovat

Mne sa paci, ako su pernicky pekne ozdobene, len ten slimacik je akysi smutny :-)

3 Teresmejky Teresmejky | Web | 17. prosince 2014 v 12:46 | Reagovat

Krásné, peču podobný recept, také z celoznné žitné mouky. Na zdobení se mi osvědčily tyhle zdobičky http://www.reproplast.cz/detail-zdobicka.html?_ID=23112008221459&rozbaleno=
Mám je už několik let a s malými dětmi jsem ocenila, že mají špuntík - poleva hned nezasychá v hrotu, když člověk od zdobení odbíhá. A hlavně, dají se koupit nové hroty, když to děti rozkousnou.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama