Kváskový chléb - pecen

4. února 2015 v 15:38 | Petra |  Recepty
Klasický český kváskový chléb v podobě pecnu. Recept přinesla Jasmínka ze školky a je nejlepší, co jsem kdy měla. Chléb od té doby vůbec nekupujeme a několikrát týdně pečeme tento. Postup je velmi jednoduchý, myslím si, že zvládne opravdu každý.





V dnešní době je po celé republice mnoho milých kváskových nadšenců, kteří jsou ochotni se o svůj kvásek podělit. Tak získáte drahocenný poklad pro pečení domácího kváskového chleba.

Začněte tedy tak, že si na Kváskové mapě najděte ve svém okolí někoho, kdo by vám kvásek daroval.

Přinesené množství kvásu (zpravidla cca 3 lžíce) smíchejte se 150 g chlebové žitné mouky a 150 ml teplé vody. Vznikne kaše - tu v misce zakryji igelitovým sáčkem a utěrkou a převážu provázkem a nebo zafixuji gumičkou. Kvásek tak má optimální podmínky pro množení a neosychá. Takto nechám v pokojové teplotě přes noc (pro namnožení se uvádí cca 8 - 16 hodin).


Namnožený kvásek má v sobě bublinky. Oddělte 3 lžíce do skleničky a dejte do lednice (vydrží i 3 týdny, ale do té doby určitě budete chléb péct:)

Mělo by nám zbýt 300 g kvásku. K němu přidáme 300 g jemně mleté mouky (dle chuti, já dávám půl na půl špaldovou a pšeničnou chlebovou mouku), 140 ml teplé vody, sůl (množství se hodně liší dle zvyklostí a také typu soli (od lžičky soli až po lžíci soli, já mám ráda slaný chleba, takže my dáváme jednu rovnou lžíci), kmín (také záleží na zvyklostech, my dáváme zarovnanou lžíci drceného kmínu, jde použít i celý a nebo mletý kmín, popř. chlebové koření - v něm bývá i třeba anýz, koriandr atp. Nám více chutná jen kmín).

Zpracujeme lepivé těsto, které lepí, ale drží konzistenci (není to kaše, pokud by ale nelepilo vůbec, už je moc tuhé a málo nám pak nakyne - chléb bude hutnější).




Z těsta v míse uděláme bochánek, který shora pomoučníme žitnou moukou a následně přesuneme třeba stěrkou na druhou stranu bochánku a pomoučníme z druhé strany. Teť již jde bochánek chytnout a přesunout na kynutí.


Na kynutí vytřeme žitnou moukou ošatku (žitná mouka méně lepí, proto nepoužíváme klasickou pšeničnou mouku). Pokud nemáte ošatku, použijte třeba cedník, který vyložíte utěrkou, kterou také vytřete žitnou moukou. Chleba jsem kynula i v nerezové misce, bochánek jsem hodně obsypala moukou a taky to fungovalo.


Chléb dáme na teplé místo kynout asi na 2 - 4 hodiny. Musí být dobře pomoučnen, aby se nám nepřilepil. Shora překryjeme utěrkou.



Když je chléb už dobře nakynutý, tak jej necháme na stejném místě jako byl a dáme vyhřát troubu. Předehřejeme na 250 stupňů. Na dno trouby dávám smaltový hrnek se slanou vodou. (Někdo dává vodu na plech na dno trouby.)

Když je trouba vyhřátá, tak opatrně chléb přesuneme na plech (dělám to tak, že nahoru na ošatku položím plech a pak opatrně převrátím a ošatku sejmu). S chlebem by se nemělo moc klepat, bouchat... jinak by spadl.

Pečeme cca 25 - 30 minut na 250 stupňů a můžeme po zatažení kůrky potírat slanou vodou, kůrka je tak lesklá a dobrá:)


Chléb necháme schladnout, my jíme většinou hned teplý a do vychladlého stavu vydrží fakt jen zbytek:)


Dobrá rada na závěr - doporučuji veškeré nádobí, které použijete v souvislosti s přípravou chleba, okamžitě odmočit. Jakmile těsto totiž zascne, stává se z něj beton, který se už zpět jen těžko odmočí (zejména apleuji na misku od kvásku a od těsta na chleba). Pokud namočíme ihned do vody, myje se nádobí snadno:)

Před pečením prvního chleba doporučuji navštívit tuto stránku.

Hodně zdaru a dobrou chuť!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Hanka V. Hanka V. | Web | 4. února 2015 v 17:28 | Reagovat

No kdybych věděla, že máš kvásek, hned bych prosila, ať mi jej přidáš do balíku k wellsoftu:-)))) Já si jej jednou zkusila vyrobit, ale spokojená jsem nebyla a od té doby se o kváskový chléb nesnažím:_) No tak snad někdy příště:-) Hanka

2 Caramilla Caramilla | 4. února 2015 v 18:42 | Reagovat

[1]: To bych se asi bála, protože on, když je delší dobu v teple, tak stále pracuje a pracuje a pracuje a taky by ti mohl přijít balík s dělobuchem uvnitř a kvásek by se z wellsoftu fakt špatně pral. V té kváskové mapě jsi nikde nenašla poblíž dobrou duši? Přijde mi, že tam je opravdu dost husto, já jsem v Benešově našla asi 3 holčiny ;-)

3 KatkaF KatkaF | 4. února 2015 v 20:22 | Reagovat

Jo, kváskovej chleba...miluju! S prvním je lépe kvečeřivůbec nepočítat -jedli jsme ho s dětma horkej sotva se dal udržet v ruce.
Prima je i s pohankou.
Zkoušela jsi z kvásku krkonošské kyselo? Je to nejlepší polívka na světě.

4 Caramilla Caramilla | 4. února 2015 v 20:26 | Reagovat

[3]: Káťo, kyselo jsme dělali nedavno a u nás se to teda minulo s našima chutěma. Opravdu jednou a dost :-D Na mě to bylo takové divně mdlé, asi bych radši něco kyselejšího a navíc mi nevyhovuje ta hutná konzistence. Jako určitě zajímavý zážitek a každý Čech by to měl jednou v životě vařit a jíst, ale pro mě fakt jen jednou:-)

5 Hanka V. Hanka V. | Web | 4. února 2015 v 21:15 | Reagovat

[2]:U nás ta mapka není tak hustá, ale spíš mám obavy, když je to od někoho, koho neznám a neslyšela jsem o něm. Měla jsem problém i s vatikánským chlebem, nakonec těsto skončilo v koši:-)Ale třeba svůj ostych jednou překonám:-)

6 Caramilla Caramilla | 4. února 2015 v 21:23 | Reagovat

[5]: Aha, ale o tom to právě je ;-) Myslím, že ti, co pečou doma chléb z kvásku a ti, co jsou ochotni jej zadarmo namnožit druhým, tak to budou všechno jenom milí a sympatičtí lidé, určitě překonejte, stojí to za to! Mě se na tom naopak strašně moc líbí, že to takto lidi provazuje, i ty, co se neznají. Svůj první kvásek jsem dostala před 13 lety od jedné holčiny, která k nám do ekocentra přijela na stáž. Ten jsem měla asi 7 let, pak se mi zkazil. Další jsem dostala od své nejlepší kamarádce, které jsem mnohokrát namnožila ten svůj a ona mi zase pak vrátila od sebe. A poslední kvásek mám ze školky od Jasmínky. Jsou to kvasinky s příběhem a to mi na tom přijde prostě symbolické a hezké 8-)

7 lucie lucie | 5. února 2015 v 7:17 | Reagovat

chleba překrásnej, i když kváskový pečeme, dáváme péct do formy na biskupský chlebíček, tak pecen určitě zkusím:-) Těsto zaděláváte v robotu? díky!

8 Caramilla Caramilla | 5. února 2015 v 7:32 | Reagovat

[7]: Tak jsem pekla chléb dřív, ale nechutnal tak dobře. Určitě vyzkoušejte, chce to udělat tužší těsto než do formy. Zadělávám v robotu hnětacím hákem:)

9 krtek krtek | Web | 5. února 2015 v 9:14 | Reagovat

[5]: pokud máš strach z cizích bakterií, zkus si udělat vlastní kvásek ;-) http://www.pavlavtroube.cz/recepty/upec-treba-chleba/zalozeni-kvasku-video.html

10 Hanka V. Hanka V. | Web | 5. února 2015 v 12:19 | Reagovat

[9]:Moc děkuji za odkaz, zkusím tedy vytvořit podle videa. Zkoušela jsem podle psaného postupu, ale to nebylo ono, těsto mi pořádně nenakynulo. Třeba se teď zadaří lépe:-)

[9]:

11 Teresmejky Teresmejky | Web | 6. února 2015 v 8:45 | Reagovat

Peču podle podobného receptu, teď už spíš odokáče a postupně jsem ze základu 300g kvásku navýšila na 1200g a dva pecny :-), protože roztápět troubu kvúli jednomu bochníčku, který se sní ještě zatepla mi připadalo škoda. A moc dobré je přidat zapařená semínka co dům dá - i chia, jen udělají vtipnou konzistenci těsta - do ošatky se spíš nahrne a nateče, ale chlebík je pak moc dobrý.

12 Gabča Gabča | 15. února 2015 v 21:48 | Reagovat

Peču také kváskový chléb. Měla jsem pauzu v pečení a tak jsem si kvásek nasušila. Teď jsem si ho nastartovala a bylo to bez problémů. Už se mi peče chléb :) Doporučuji si nasušit do rezervy. Dá se takhle i dobře přepravovat, i poštou.
http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=navody:navody

13 Gabča Gabča | 15. února 2015 v 23:25 | Reagovat

Jen mám jeden problém, vždy mám chléb placatý :( a nevím čím to je.

14 Caramilla Caramilla | 15. února 2015 v 23:30 | Reagovat

[13]: Dáváte kynout do ošatky? Tak pak možná je moc řídký. A nebo dáváte do moc málo vyhřáté trouby. Mě "kecl" jednou, když jsem ho moc dlouho nechala vyklopený, než jsem ho dala do trouby.

[12]: Skvělý tip, díky!

15 Gabča Gabča | 16. února 2015 v 7:59 | Reagovat

Ošatku použivám a troubu mám na 250*C
Koukala jsem na netu, že to může být i přezrálým kváskem tak budu testovat.

16 Maxmilián Dubeš Maxmilián Dubeš | E-mail | Web | 21. února 2015 v 13:57 | Reagovat

Ač na to vaření moc nejsem, tohle jdu hned vyzkoušet!

17 Lenka Lenka | 24. února 2015 v 13:23 | Reagovat

Mam podobny problem ako Gabca - cesto presne podla receptu, rura aj plech vyhriate, nestal dlho mimo...teda osatku nemam, kysol v nerezovom cedniku v utierke. Ak ma niekto tip co s tym vudem rada

18 lenasss lenasss | E-mail | 25. února 2015 v 21:07 | Reagovat

v pátek se do něj pustím,už si dělám svůj kvásek tak doufám,že se povede :-)

19 KatkaF KatkaF | 2. března 2015 v 11:14 | Reagovat

Taky jsem měla i při dodržení postupu placku.

20 Amálka Amálka | Web | 7. března 2015 v 19:53 | Reagovat

Chléb vypadá nádherně, děkuji moc za tip! :-)

[19]: :-D bojím se, že na tom budu obdobně. Můj poslední pokus vypadal jak UFO talíř.

21 KatkaF KatkaF | 9. března 2015 v 14:31 | Reagovat

[20]:Už jsem to s caramillí pomocí vychytala - chyba byla v kynutí těsta pod frish fólií. ono prostě musí oschnout, aby pak ta oschlá kůra držela tvar při pečení. A dneska se mi poved pecen jak pro královnu. :-)Navýším dávky mouky, tohohle drobka máme tak akorát k večeři.

22 Gabca Gabca | 10. března 2015 v 21:19 | Reagovat

Už jsem na to přišla proč mám placku, kvasek byl přezrálý.
Vkládám stránky, kde jsou popsány vady na chlebu.
http://conovehonakopci.cz/?p=5257

23 Lenka Lenka | 3. dubna 2015 v 23:16 | Reagovat

Zkouším podruhé. Stále placka.Prosím, při jake teplotě a kde nechavate kynout těsto a jak dlouho?

24 Caramilla Caramilla | 4. dubna 2015 v 11:18 | Reagovat

[23]: Ve vysypané ošatce na topení (máme klasické radiátory) překryté pouze utěrkou (topení je někdy horké, někdy vlažné, někdy nic, chléb podle toho je buď hodně vysoký a nebo nižší, ale nikdy placka). Kamarádce - viz. komentář 21 - pomohlo, že nedávala přes utěrku folii nebo igelit. CHléb při kynutí potřebuje sucho, aby zaschla kůrka a ta pak drží chléb pohromadě a nesmí se porušit. Proto se chléb pak hned musí dát opatrně do trouby předehřáté na 250, tam se kůrka dříve zapeče, než se chleba rozteče:)
Zkuste třeba taky hutnější těsto, chléb pak méně nakyne, ale bude možná při kynutí pevnější.

25 PavlaC PavlaC | E-mail | 22. dubna 2015 v 8:16 | Reagovat

Dlouho jsme s kváskovým chlebem bojovali a vlastně s kváskem vůbec (umíral, aniž bychom mu k tomu zavdali příčinu). Ale od té doby (cca před rokem a půl), co se poprvé zadařilo, už chleba nekupujeme, protože nám kupovaný nechutná. Dlouhodobým experimentováním se nám podařilo vychytat takovou konzistenci těsta, aby bylo možné péct cca 12 hodin po vytažení kvásku z lednice, takže večer zadělám a ráno peču. Budete-li chtít, recept sem pověsím.

26 Caramilla Caramilla | 22. dubna 2015 v 8:23 | Reagovat

[25]: Myslíte chléb, kdy nezaděláváte kvásek napřed, ale rovnou dáte do těsta na chleba?

Určitě napište, můžete klidně sem do komentáře ;-)

27 PavlaC PavlaC | E-mail | 22. dubna 2015 v 9:14 | Reagovat

Ano, přesně to myslím, dlouho mi to nefungovalo, protože jsem málo ředila... Takže tady je recepis:
1. Kvásek smíchej s 200g celozrnné žitné mouky a 300ml vlažné vody - dobře promíchej.
2. Odeber 2-3 lžičky kvásku na další použití. Nechávám ho 12 hodin v zavřené sklenici na lince (aby se rozjel) a pak ho dám do lednice.
3. Do mísy ke kvásku s moukou a vodou přidej dalších 300g mouky (hladké pšeničné) a 200-250ml vody - mělo by vzniknout relativně řídké těsto. Nemusí úplně téct, ale mělo by protékat mezi prsty, rozhodně by nemělo být možné ho hníst. Pak přidej lžičku cukru (není nutné, vykyne i bez toho), 2 lžičky soli, kmín a další koření podle chuti. Vše dobře promíchej.
4. Nech cca 10-11 hodin kynout.
5. Když je těsto vykynuté, přidej 250-300g mouky (já dávám cca 2:1 světlou pšeničnou a celozrnou žitnou), konzistence by teď měla být na hnětení a těsto by se nemělo moc lepit na ruce.
6. Uhněť bochník, posyp ho moukou a dej do mísy s utěrkou kynout na cca 1 hodinu.
7. Opatrně přenes na rozpálený plech a dej do rozpálené trouby. Do trouby do jiného pekáčku zároveň vylij cca 300 ml vody, aby se udělala pára. Peč 20 min na 250° a pak 20-30 min na 200°.

28 Caramilla Caramilla | 22. dubna 2015 v 9:20 | Reagovat

[27]: Zajímavé, díky. Mě tento způsob pro mě přijde ale složitější :-D
Já večer hodím k sobě mouku a vodu, zamíchám to, je to hotové za minutu a jdu spát. Ráno zadělám těsto a za 2 - 3 hodiny peču.
Dobré budou určitě oba chleby :-D

29 PavlaC PavlaC | E-mail | 22. dubna 2015 v 9:25 | Reagovat

Já to mám přesně naopak. :-D Každopádně je to jak píšete, oba jsou vynikající!

30 Caramilla Caramilla | 22. dubna 2015 v 9:29 | Reagovat

[29]:  Ono je to v principu ale vlastně dost stejné, vy si uděláte vlastně také takový kvásek, jen ho je víc a už do toho dáte všechno koření atp. Mě by na tom odrazovalo, že těsto zadělávám na 2x:)
Obyčejně ale právě ráno mívám více času jak večer, to dávám spát děti a jdu pracovat, ráno si v klidu pecen uhnětu :-D
každopádně dobře, že jste sem recept vložila, někoho to třeba osloví ;-)

31 PavlaC PavlaC | E-mail | 22. dubna 2015 v 9:52 | Reagovat

Hlavní výhodu vidím v tom, že nemusím 2x čekat na vykynutí, opakovaně se mi totiž stalo, že jsem přes den na chleba zapomněla a on mi překynul. Ale zase Vám s radostí dávám za pravdu - v principu je to pořád jeden postup. Ať se Vám pečení daří! :-)

32 Caramilla Caramilla | 22. dubna 2015 v 9:59 | Reagovat

[31]: Ale i ten váš chléb kyne hodinu, u mě ta pravděpodobnost, že zapomenu na chleba za hodinu nebo za dvě, je stejná :-D
Taky jsem ho často zapomněla, ale byl vždycky výborný, jednou kynul asi 6 hodin :-D
Já si na všechno už dávám budíka. A kolik já chlebů spálila!
Takhle jsem si jednou v pracovně vesele šila a pak jsem cítila fakt strašný smrad, no a už byl úplně na uhel :-D

33 PavlaC PavlaC | E-mail | 22. dubna 2015 v 10:09 | Reagovat

To znám! Naštěstí muž má rád kůrku "vypečenější", takže leckterý spálenec mi projde. Ale už jsem taky spálila do naprostého nepoživatelna...

34 Radek Radek | Web | 19. května 2015 v 11:44 | Reagovat

Osobně se mi osvědčilo udržovat kvásek hlavně přes zimní měsíce, kdy máme v nevytápěné místnosti cca 10 °C. Každý den nebo obden přikrmuji. Přes léto se mi to moc nedaří. Pytlík bych přes skleničku nedával. Několikrát přeložená utěrka upevněná gumičkou stačí.

35 Barča Barča | 7. července 2015 v 15:56 | Reagovat

tak jsem dnes vyzkoušela, akorát se mi při přendávání na plech utrhla kůrka [:tired:]
ale dobrý, jen je trochu placatější :-D
přidala jsem slunečnicová semínka

36 Míla Míla | E-mail | 4. září 2016 v 14:45 | Reagovat

Dobrý den,chtěla sem se zeptat. Všude píšou, že nadýchnost chleba je v překládání. Váš vypadá krásně, ale o překládání nic. Už sem jich upekla několik, ale pořád mám střítku dost hutnou. Poslední mi kynul 5,5hodiny a stejný. A ani mi moc navykynul, no a v troubě praskl. Už sem z toho docela zoufalá. Váš recept vypadá jednoduše a rychle, jenom dávám 10 dkg žitné a 40 dkg hladké na 300 ml vody a kvásek. Myslíte, že dělám někde chybu? :-(  :-(  :-(

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama