Domácí jogurt

13. dubna 2015 v 8:51 | Petra |  Recepty
Domácí jogurt doma vyrábí jistě mnohé z vás, já jsem tomu celkem dlouho odolávala, protože mám dodávku kvalitního domácího biojogurtu a přišlo mi to zbytečně pracné. Nakonec jsem ale výzvu přijala a zjistila, že to vůbec pracné není a v domácích podmínkách není problém tenhle úkol pokořit:)

Pokud jste nezkoušeli, určitě zkuste, až poprvé uvidíte, jak vám jogurt ve skleničkách zhoustne, a na povrchu uvidítě lahodnou smetanovou vrstvu, tak se budete radovat jako malé děti, když postaví svou první věž z kostek:)




Budete potřebovat kvalitní čerstvé mléko - ideálně nehomogenizované (skvělé bude mléko z farem, farmářských trhů, mlékomatu...) a kvalitní jogurt, který zraje v kelímku nebo skleniče. Případně můžete rovnou experimentovat s jogurtovou kulturou, kterou koupíte v Dobrém koloniálu.

Z jogurtových kultur vám možná prve půjde hlava kolem, je jich mnoho druhů (stejně jako je mnoho druhů jogurtů). Kultury jsou směrí Lactobacillus Bulgaricus a Streptococcus Thermophilus, liší se zejména jejich poměr. Čím méně je v jogurtu Streptococcus Thermophilus, tím více se jogurt láme a pouští syrovátku. Čím více (75 - 80 '%, tím je jogurt krémovější a drží kompaktně po hromadě). Osvědčená kultura pro jogurt typu "jihočeský ze skleničky" je Lambda 6 - s tou dělám jogurt v současné době. Chystám se zkusit i kulturu Lambda 13.

Dále pak teploměr na měření teploty potravin, skleničky se šroubovacími uzávěry a chladící box na potraviny (jogurt jde dělat i v peřnách a nebo na topení).

Jogurty vyrábím se šetrně pasterovaného mléka z farmy Biovavřinec (jedno z nejkvalitnějších mlék v České republice - rozváží do mnoha míst blíže i dále Praze, prodávají na trzích - zkuste se podívat). Farma je našeho kamaráda, pro kterého jsme pomáhali natáčet před 1,5 rokem propagační promovideo, na kterém je Jasmínka a i celá naše rodina včetně Kryštofa v bříšku:)

Postup:

1. Pokud máme pasterované mléko, stačí jej jen zahřát na 45 stupňů a zaočkovat jogurtovou kulturou (buď již hotovým jogurtem - na 1 l mléka dáme 2 lžíce) a nebo jogurtovou kulturou (podle doporučeného dávkování).

2. Pečlivě rozmícháme v mléce a necháme asi 10 minut stát, aby se bakterie rovnoměrně rozptýlily v mléce.

3. Mezitím si nahřejeme skleničky - nalijeme do nich trochu vroucí vody tak, aby se nám sklenička vyhřála.

4. Jogurt nalijeme do skleniček, ze kterých jsme před tím vylili vodu. Ihned je uzavřeme a vložíme do chladícího boxu na potraviny (nebo do peřin ši na topení). Necháme v teple při cca 45-48 stupních 5 - 6 hodin.
Já dávám ještě do rohu boxu sklenici od okurek plnou horké vody, aby se lépe udržela teplota. Při kultivaci 3,5 litru nalitých do vyhřátých skleniček už je ale v boxu moc teplo a jogurt byl kyselý, takže od 3,5 litru sklenici už nedávám, je tam teplo dost i bez toho. Naopak, pokud budete dělat jen z litru, dalabych sklenice dvě - tak, aby nebyly v kontaktu přímo se skleničkami s jogurtem.

5. Z boxu vyjmeme, když jogurt zhoustne, nemusí být úplně tuhý, protože po přendání do ledničky ještě ztuhne, ale měl by držet "pudinkovou" konzistenci. Doba pro vyndání záleží na tom, jak máte rádi kyselý jogurt, pokud spíš mírně, tak vyndejte, jakmile zhoustne, pokud kyselý, tak nechte v boxu ještě o 1 - 2 hodiny déle.

6. Jogurty vložte do ledničky, tím se zpomalí kysání, výrazně, ale ne úplně, po 5ti dnech bude jogurt kyselejší než úplně nový. Jogurt nám vydrží určitě 14 dní, ale většinou se hned sní:)

7. Trochu jogurtu si schovejte na příště, takto jej můžete přeočkovat zhruba 5x.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Zita Zita | E-mail | Web | 13. dubna 2015 v 9:06 | Reagovat

Já jsem nikdy domácí jogurt nezkoušela, bohužel u nás neseženu to kvalitní mléko.

Myslíte, že z čerstvého mléka, které se prodává např. v Lidlu, nebo v Penny by ten jogurt šel?

Díky za odpověď a hezký den. ☼

2 Caramilla Caramilla | 13. dubna 2015 v 9:22 | Reagovat

[1]: Nezkoušela jsem, ale měl by jít z každého mléka, které se zkazí tak, že zkysne (nezhořkne). Takže určitě vyzkoušejte, jen nebude výsledná chuť taková jako by byla z kvalitního mléka, to voní a chutní prostě jinak:) Zkuste zapátrat, zda k vám někdo mléko nevozí a nebo se neprodává v okolí třeba mléko z automatu, ze dvora, farmářský obchůdek, farmářský trh, většinou se všude nějaké to "domácí" mléko v dnešní době už sehnat dá:)
Hodně zdaru.

3 Tere Tere | Web | 13. dubna 2015 v 9:56 | Reagovat

To jsem tedy ještě nezkoušela. Zatím jsem si dělala kefíry a tvarohy kefírovou houbou. A je pravda, že čím lepší mléko, tím lepší výsledek. Syrové mi chutná nejvíc. Houba ale zvládne i UHT krabicové. Díky za recept.

4 Zita Zita | E-mail | Web | 13. dubna 2015 v 12:37 | Reagovat

[2]: Děkuji za odpověď. U nás je to právě složité, auto nemám, farmářské trhy v okolí nejsou a automat na mléko taky ne. Nejblíž mám Prahu cca 40 km, ale to nepřichází v úvahu.
Už jsem v letech, není to pro mne jednoduché někam daleko vyjíždět autobusem.

Vyzkouším tedy to čerstvé ze supermarketu, je mi jasné, že tak kvalitní a voňavý asi nebude.

5 Caramilla Caramilla | 13. dubna 2015 v 13:21 | Reagovat

[4]: Tak budeme doufat, že k vám bude brzy někdo zavážet:)
Zase si myslím, že jogurt bude i tak lepší než kupovaný obyčejný jogurt:)

6 krtek krtek | Web | 13. dubna 2015 v 14:48 | Reagovat

[5]: moc dík za rady jak na bakterie, konečně už vím jak na hustej jogurt:-) nám z toho většinou vylezlo jogurtový pití když jsem nepřidala víc smetany

[1]: kdysi jsem zkusila jogurt z trvanlivého mléka s přidáním smetany a očkovala jsem koupeným jogurtem a taky se povedl ;-) ale "nekrabicový" mlíko je lepší a má o hodně jinou chuť, zkus zapátrat, spousta soukromých zemědělců prodává ve svým okolí

7 Radka Radka | 13. dubna 2015 v 16:43 | Reagovat

Pozor na mlékomat. Mlékomat se taky musí čistit. Takže když před Váma ho vyšistí  "savem", tak Vám jogurt fakt nevyroste, ať budete očkovat jak chcete:-( :-?

8 Jitu Jitu | Web | 14. dubna 2015 v 14:15 | Reagovat

Náš taťka dělával jogurt z krabicáku. Bylo to v mezidobí, kdy už se neprodávalo čerstvé mléko v pytlíku a ještě se nedalo sehnat čerstvé mléko v lahvi nebo krabici. Dělal ho pode klasického návodu - litr mléka, 4 lžíce sušeného mléka a malý kelímek živého jorutu. Děla ho v jogurtovači a vždycky byl dobrý.
Já dělám z čerstvého mléka z Lidlu nebo z bio mléka z Alberta. Mléko na pití máme z mlékomatu, ale na jogurt chci pasterizované a na to jsem lenoch :-)  
Podědila jsem ten starý jogurtovač, tak to mám téměř bez práce :-)

9 Gabča Gabča | 14. května 2015 v 22:55 | Reagovat

Ahoj Petro,
mám dotaz. Když se dají jogurty do termoboxu tak po celou dobu zrání je nutné udržovat teplotu? Musí se teda měnit skleničky s teplou vodou?

10 Caramilla Caramilla | 15. května 2015 v 9:20 | Reagovat

[9]: Já skleničku s vodou už neměním a box otevřu až za 5 hodin, abych zkontrolovala, zda je jogurt zahuštěný a pak rovnou dávám do ledničky. Teplota se tam víceméně udrží, trochu klesne, ale to nevadí, jogurt se mi vždy udělal.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama