Mixovaná vločková kaše (RAW) a kokosové kakao

26. května 2015 v 14:16 | Petra |  Recepty
Celý život jsem snídala jen bílý jogurt, popřípadě s trochou ovoce či domácí zavařeniny. Ale už asi měsíc jsem k snídani závislá na mixované nevařené kaši. Na přání vkládám recept.
Prima je, že se vše dá připravit večer do lednice a ráno jen nasadit na Nutribullet, minutu pomixovat a můžete snídat. Když člověk po ránu vypravuje dvě děti, aby to starší odvedl do školky, každá minuta je drahá:)



Večer zaliji vločky domácím rostlinným mlékem - většinou dávám 40g vloček (ovesné jemné, špaldové, pohankové, jáhlové) a zaliji mlékem tak, aby se udělala hustá kaše, nesmí být ale moc řídká, aby pak kaše po rozmixování nebyla moc tekutá. Nejčastěji používám domácí mléko mandlové a kokosové.
Přidám trochu ovoce (nejradši banán nebo hrušku, dobré je i jablko), pokud není čerstvé, lze použít třeba hrozinky nebo sušené švestky nebo jen sladidlo, výtečný je datlový sirup a nebo med (zrovna máme od souseda čerstvý letošní první nefiltrovaný med a to je opravdová lahoda), ovoce v kaši být nemusí. K tomu lze přidat trochu kakaa (asi vrchovatou lžičku - mám nepražené RAW kakao, luxusní záležitost) nebo skořice a nebo obojí. Takto si to navrstvím do malé nádoby Nutribulletu a zavřu víčkem s nízkým nožem. Nechám přes noc vločky nasáknout vodou a ráno jen umixuji. Podávám sypané na sucho praženými ořechy nebo semínky. Nejradši mám vlašské a pekanové.

Výtečná je kombinace - vločky + banán + kakao a vločky + hruška + skořice.

Nejzdravější variantou vločkové kaše je fermentovaná kaše, která se připravuje z jemných ovesných vloček namočených do vody na 7-12 hodin při pokojové teplotě. Je tak lépe stravitelná. Mléko se k ní přidá až ráno, také vynikající. Takto dělám tak 2 - 3 x týdně, vločky namočím na noc do trochy vody (aby byly mokré) a ráno přidám trochu čerstvého rostlinného mléka a přidám banán, aby byla konzistence dost hustá.
Info o fermentované ovesné kaši najdete například zde.

Někdy nemám čas večer kaši připravit a nebo nemám hotové mléko, tak si vločky naložím až ráno, 15 minut jim taky postačí:)

Kokosové kakao je moje vášeň těchto chladnějších jarních dní, nějak mě touha po chladných ovocných smoothie přešla a ujíždím na horkých nápojích.

Čerstvé kokosové mléko (100 ml kokosu (což je asi 40 g:) zaliji 250 ml vody, kterou převařím a nechám 5 minut odstát, umixuji nízkým nožem Nutribulletu 1 minutu a přecedím přes plátýnko) + nepražené RAW kakao (vrchovatá lžička) + datlový sirup. Napěnit v mixéru, lahoda. Z uvedeného množství je asi 200 ml kakaa.

Dobrou zdravou chuť!:)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Zuzana Zuzana | 26. května 2015 v 18:39 | Reagovat

Docela by mě lákalo nějakou takovou kaši ochutnat. Používáš ingredience, které se u nás doma nenajdou:-)

2 Caramilla Caramilla | 26. května 2015 v 18:50 | Reagovat

[1]: U nás ještě před nedavnem taky všechny ingredience nebyly a už nechápu, jak jsem bez nich mohla žít:)

3 Monika Monika | 26. května 2015 v 19:08 | Reagovat

Co je kokosove, tomu fandim 8-)

4 Caramilla Caramilla | 26. května 2015 v 19:15 | Reagovat

[3]: A kokosové mléko je skvělé s ananasem, melounem, jahodama... mňam, mňam, mňam :-D

5 Dena Dena | Web | 27. května 2015 v 6:21 | Reagovat

To vypadá dobře! :-) Určitě to vyzkouším... Neustále hledám různé alternativy k jogurtu, kvůli intoleranci laktózy a ten sójový už se mi přejedl... :-D A na klasické kaši mě právě vadí zdlouhavá příprava a ještě než zchládne... :-D

6 Alena Alena | 1. června 2015 v 13:24 | Reagovat

Zkusila jsem oboje a super. Kokos jsem mixovala společně s 2 sušenýma datelma. Jemně osladí a není třeba už přidávat jiné sladidlo.
Fermentovanou kaši jsme si dali s dcerkou dnes ráno - ovesnou. Do namáčení jsem přidala ještě lněné semínko. Do mixování banán, půl jablka, hrst baby špenátu, vrchovatou lžičku kešu másla, skořici, kakao a zbytek kokosového mléka (nepřecezeného - vůbec to nevadilo) Neuvěřitelná dobrota. Děkuji moc za typy.

7 Caramilla Caramilla | 1. června 2015 v 13:30 | Reagovat

[6]: Moc děkuji za vyzkoušení a za nové tipy. Ten špenát mě do kaše fakt vůbec nenapadlo, jak to chutná?:-)
A lněné semínko vždycky zapomenu, díky za připomenutí, musím zkusit. Přidávala jsem ho do salátů, ale to drcené tam je hodně cítit, tak mě to pak nechutná. V té kaši by to mohlo "projít":)
A dobrý je tip přidat ořechové máslo dovnitř, já teda ráda křoupání nahoře, ale tohle je zase změna:)
Sama jsem celkem byla překvapená, že to Kryštůfkovi chutnalo, i když to bylo nevařené a trošku tam ty vločky jsou cítit. Ale jemu chutná všechno, co vidí, že chutná mamince (zatím!:)

8 Alena Alena | 1. června 2015 v 13:51 | Reagovat

[7]:
mě ten špenát napadl, že už uvadal a nevěděla jsem co s ním a v té kaši právě prošel, že jsem ho vůbec necítila (ale mám teď trochu rýmu) stejně tak to lněné semínko, na které zapomínám a které už bych měla pomalu jíst kvůli blížícímu se porodu. Také tam nebylo cítit. Celkově to fakt byla úžasná, vyvážená chuť až mě to překvapilo. Už léta snídám vařené kaše, ale tohle bylo tak dobré, že to teď - obzvláště v létě - budu střídat minimálně půl na půl (a dvouleté dcerce tohle jelo asi i víc, než ta vařená.... možná i proto, že změna :)

9 Svaťka Svaťka | E-mail | 3. června 2015 v 22:35 | Reagovat

Děkuji za výborné recepty. I já si dovoluji přidat svůj oblíbený ranní recept. Také jsme hodně snídali náš domácí jogurt, ale přesně řečeno v tomto období ulítávám na koktejlech a smoothiem.
Náš recept je od kamaráda, co se zabývá ajurvedou. Takže do 750ml sklenice, používáme zavařovací, chutná nám to z ní a je vždy po ruce (zpočátku to bylo divné a teď mi to z ní moc chutná)dáte 1PL medu, 1ČL kurkumy, ČL zázvoru, 1ČL skořice a do 3/4 nádoby zalejete studenou vodou, promícháte a poté doleje horkou - teplou vodou, aby se med rozustil a opět zamícháte a vypijete. Je to bomba, která zahřeje, nakopne a zároveň krásně pročistí, mohou užívat i děti, ale tam dávám menší množství koření i teď pro sebe, protože kojím. :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama