Recenze: Nosítko - rychlošátek Caboo

6. září 2016 v 21:05 | Petra |  Inspirace / recenze
Občas je třeba dítě rychle nahodit do šátku, aby člověk mohl dovařit nebo obsloužit mladší dítě, nebo třeba když potřebuje volné obě ruce při cestě pro dítě z auta do školy...

Takže ač jsem zapřisáhlá fanynka klasických pevných šátků, tak při trojkombinaci prvňačka - 2,5 letý, co se neumí sám vyčurat a novorozenec - dospěla k závěru, že musím mít něco jako Ring Sling, ale na miminko. Nosítko - šátek Caboo jsem viděla na Instagramu u Markéty Pavleje a hned mě zaujal/o.




Nosítko je elastické a moc pohodlné. Váhu hezky rozloží na ramena, a tím pádem nikde nedře a netlačí. Jednou se na miminko nastaví a pak už jen dáte nosítko přes hlavu a miminko do něj "naaranžujete". Dolem nožiček a tělíčka se dotahuje stejně jako Ring Sling, tedy látkou v kroužcích, kterou lze různě dotahovat, jak je třeba.

Nožičky jsou v něm krásně v poloze M. Nosítko se skládá z jednoho šátku s kroužky a druhého, který se dává přes záda. V něm je kapsička, kam se dá schovat buď nosítko a nebo třeba mobil či kapesníky:)
Nejprve jsem tu svrchní část nepoužívala, ale problém byl, že se v něm pak Rozárka prověšovala, jak je šátek elastický a byla v něm strašně shrbená. Šátek přes to vyřeší, hezky zádíčka zpevní. I když pevný šátek je pevný šátek...

Nosítko bych doporučila pro ty, co chtějí nosit v šátku, ale bojí se ho navázat. Je vhodný pro hubenější i korpulentnější postavy, u těch menších a hubenějších je pak trochu nepříjemné, že cípky po straně jsou u malého miminka dlouhé a všude vlajou:) Pro ty, které umí vázat pevný šátek, bych nosítko doporučila spíš na přesuny a chvíle, kdy musíte jednat rychle a na navázání pevného šátku prostě není čas. Na delší nošení je určitě lepší pevný šátek, lépe miminku drží záda a nehroutí se v něm do stran. V Caboo, když po domě pracuji, uklízím prádlo nebo pracuji na zahradě a neustále se hýbu a ohýbám, tak se mě tam Rozárka v průběhu hodin pak zakulatí na stranu, co třeba nechci... V pevném šátku se mi to nestane.

Kupovala jsem na mimibazaru z druhé ruky za velmi hezkou cenu, celkem se sehnat použitá dají. A jsem ráda, že nemám nové, protože po prvním navázání, jsem si tam udělala mastný flek, který na té šedé je dost ošklivě vidět:( Snad půjde vyprat...

Navazuji do něj, když potřebuji na chvíli Rozárku jakoby podržet. Když mám čas vázat pevný šátek, vždy volím pevný šátek. Když vím, že Rozárka v šátku bude delší dobu, tak taky volím pevný šátek. Někdy to ale neodhadnu a v šátku Rozárka vytuhne a dneska tam spala 4 hodiny...

















 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 arivederci arivederci | 7. září 2016 v 5:55 | Reagovat

DObrý den, na mastný flek doporučuju Čikuli. Jsem si takhle udělala mastný flek na šatech a tohle zabralo. Hezký den. K.

2 onehappymum onehappymum | 7. září 2016 v 9:33 | Reagovat

děkuji za inspiraci... naše miminko má 12 dnů a já se chystám dnes poprvé vyskoušet šátek. jsem z toho celá nervozní :-) tahle varianta se mi moc líbí, protože jak píšeš, taková rychlovka.... bude se to hodit na přesun do školky pro kluky a na malé pochůzky kolem domu

3 luca luca | 7. září 2016 v 15:22 | Reagovat

Mastný flek pokapu "jarem"a šup s tím do pračky. Funguje.

4 Alena Alena | 8. září 2016 v 11:58 | Reagovat

Měla jsem caboo na druhé dítě a byla jsem naprosto spokojená. Fakt skvělá rychlovka a výborný pro ty co si s prťavým miminkem netroufají na šátek. Nosila jsem ho asi do 4 měsíců, pak už jen v pevném. Koupila jsem použitý za super cenu a za trochu méně jsem ho opět prodala, vynikající investice.

5 Caramilla Caramilla | 8. září 2016 v 12:29 | Reagovat

[4]: Díky za zkušenost, taky jsem si říkala, že na ta těžší starší miminka už to asi není, ale to se zase dá už rychle nahodit do Ring Sling:)

6 Caramilla Caramilla | 8. září 2016 v 12:30 | Reagovat

[3]: taky to tak dělám. Jen doufám, že to nepůjde i s barvou. A měla bych to udělat hned, dokud je venku horko a dá se sušit venku, že!:-D

7 Caramilla Caramilla | 8. září 2016 v 13:23 | Reagovat

[2]: Já myslím, že na první vyzkoušení a nošení je super, i když manduka je taky fajn, v tom jsem první 3 měsíce nosila první dceru. Pokud vám i miminku nošení sedne, tak bych doporučovala se pak nebát a jít do pevného šátku. Je to jen o cviku. Na to první vázání pro zkušenou matku je pevný šátek už do porodnice, ale pro někoho, kdo nikdy neměl miminko a nikdy nevázal, bych spíš doporučila až tak po prvním měsíci, kdy dítě už trochu drží tvar těla:)))) Do elastického šátku jsem vázala už asi 14 dní po porodu, první dceru myslím. A bylo to OK. Myslím si, že základem toho začít nosit, je nebát se, každá žena, která se nebojí, se to postupně naučí. První úvazy nejsou nikdy dokonalé, ale každý další je lepší a lepší. Jsou i fóra a diskuse, kde se můžete třeba s fotkou zeptat, co je špatně a jak to opravit.  Já se učila vázat na videích u Vonzi. Hodně zdaru! ;-)

8 Kristi Kristi | 8. září 2016 v 15:29 | Reagovat

Dobrý den, Petro, mohla bych se Vás zeptat na šíři šátku-nosítka (myslím tím ty 2 části do kterých dáváte Rozárku, ne tu část s kapsou)? Uvažuji o koupi tohoto nosítka, ale nevím, jak pohodlné to je to vrstvení na ramenou. První dítě jsem měla v nosítku Chicco a druhé v Manduce. U třetího bych ráda vyzkoušela pevný šátek, ale asi nebudu mít čas na vázání. Toto mi přijde jako rozumná alternativa. Předem Vám děkuji za odpověď.

9 Caramilla Caramilla | 9. září 2016 v 10:12 | Reagovat

[8]: 57 cm:)

10 Caramilla Caramilla | 9. září 2016 v 18:24 | Reagovat

Tak dneska mě tenhle šátek zachránil, hodila jsem ho do kočáru při cestě k doktorovi "co kdyby". Rozárka cestou domů chytla hrozný amok a nebyla k utišení, takže na ulici jsem ji rychle hodila do šátku, ona se krásně uklidnila a já mohla dál běžet vyzvednout Jasmínku ze školního výletu. ;-)

11 Adéla Adéla | E-mail | 10. září 2016 v 7:52 | Reagovat

Velmi jste mě inspirovala, sice jsem první dítě nosila v elastickém, ale nikdy jsem si nebyla jistá, zda je fakt dobře uvázaná v kolíbce a navíc si ublinkávala, tak to moc nešlo. Až začala trochu držet hlavičku, tak jsme přešli na Manducu(ta prý není úplně vhodná hned od začátku). Toto nosítky bych snad uvázat zvládla :) Díky za tip.

12 Caramilla Caramilla | 10. září 2016 v 11:02 | Reagovat

[11]: Určitě i tohle nosítko chce dobře dotáhnout, dítěti podepřít zádíčka a hlavičku. Není to úplně tak, že se tam dítě dá a je tam určitě dobře. Na toto bych řekla, že je manduka lepší, když se použije novorozenecká vložka, já tak dceru nosila do 3 měsíců, byla první a šátek jsem jakštač uvázat uměla (měla jsem elast MAM eco), ale měla jsem po porodu rozhašená záda a strašně mě bolela, takže jsem to nezvládala fyzicky já, proto jsem nosila v manduce.
Výhoda tohohle nosítka je, že když se to jednou dobře dotáhne, tak pak se to může jen nahodit a zkontrolovat, dokud miminko nevyroste, pak se to musí povolit:)
Vždy je třeba kontrolovat polohu nožiček do M, vždy je třeba kontrolovat a vždy je třeba zajistit hlavičku. Je možné třeba pod tu kapsu srolovat plenku a dát ji miminku za hlavu. Takto nosím v pevném šátku, když Rozárka nechce spát a hlavičku nemá položenou, ale chce koukat a má tendenci hlavu zaklánět, což miminko nemá.
A na delší nošení bych pro miminko spíš doporučila penější opodu jako je právě  manduca nebo pevný šátek.
Uvidíte, každopádně je to super pomůcka ;-)

13 Adéla Adéla | E-mail | 19. září 2016 v 12:31 | Reagovat

Děkuji za reakci a nosíte nebo jste nosila v Caboo i v kolíbce? Dcerka má teprve 15 dní a myslím, že se spíš doporučuje pro malá mimča ta kolíbka...Caboo už mám doma, zatím jsem zkoušela jen jednou a docela to šlo. Takže moc děkuju za inspiraci.

14 Caramilla Caramilla | 19. září 2016 v 12:38 | Reagovat

[13]: Určitě lze v kolébce, fotka je vidět na tom odkazu na Instagramu u Markéty Pavleje, ta tam má mimi v kolébce, jen doporučuju přes to ještě dát ten pruh druhý, co se váže přes, aby to bylo pevnější a šátek se neprověšoval. Já malou v Caboo v kolébce nenosila, protože v den, kdy šátek konečně přišel, tak jsem byla na sonu kyčlí a bohužel nám kolébka byla v šátku zakázána. Pokud má vaše miminko kyčle v pořádku a moc neblinká, tak bych nosila klidně v kolébce. Pokud hodně blinká a nebo má špatné kyčle (nebo obojí jako to má Rozárka:), tak klidně dávejte do vertikálního úvazu, já tak od 14ti dní ROzárky nosím a nosila jsem tak všechny svoje děti už od cca těch 7 - 14 ti dní vertikálně.
Je třeba mít správně nožičky - do polohy M (kolínka výš jak zadeček) a dítě musí být do klubíčka (podsazený zadeček) a mít oporu hlavičky, mám někde fotku v mobilu, mohu sem vložit. Do toho pruhu přes za hlavu smotám plenku nebo dvě, tím udělám takovou opěrku hlavy. Je třeba mít šátek dotažený, aby zádíčka hezky držel. Dítě se v šátku nesmí hroutit do stran - musí být do klubíčka a páteř rovně. To platí i v kolébce. Mělo by mít páteř v jedné ose.

Obecně bych řekla, že kolébka je lepší pro páteř miminka (netlačí těžká hlava na páteř), ale horší na kyčle a naopak.
Pokud si nebudete vědět rady, klidně pošlete třeba fotku na mejl a kouknu, zda je tam miminko dobře;-)
Určitě se toho nebojte, Caboo je úžasný a nosí v něm i moje švagrová, která se šátku bála a stále bojí :-D A nosí v něm dobře.

15 Adéla Adéla | E-mail | 19. září 2016 v 13:38 | Reagovat

Děkuju, jste moc hodná. A máte můj obdiv, jak vše zvládáte, já teď se dvěma dětma mám docela dost a to nám hodně pomáhá tchýně s hlídáním starší dcerky.
Jo, tak tomu už rozumím, proč nenosíte v kolíbce, u nás jsou kyčle v pohodě a naštěstí neblinká.
Tak ať se celé Vaší rodince moc daří.

16 Caramilla Caramilla | 19. září 2016 v 14:08 | Reagovat

[15]: Tak to v dobrém závidím:) Jasmína kolébku nenáviděla a navíc měla taky blbé kyčle, Kryštof měl kyčle OK, ale do kolébky jsem ho neuměla uvázat správně, měla jsem hodně velká prsa a on byl taky pořez a dlouhý a byl vždy do obráceného písmene C, takže špatné na páteř, s Rozárkou jsem kolébku uvázat uměla a ona ji miovala, hezky koukala ven, na novorozence fakt i dlouho vydržela pozorovat. Ale bohužel:(

17 Adéla Adéla | E-mail | 1. října 2016 v 13:27 | Reagovat

Petro, tomu Caboo jsem celkem přišla na chuť, teda hlavně Alžbětka, na můj vkus chce být až moc v kontaktu, nejraději by se pořád nosila a v noci spala na mě(ale aspoň že nějak spí). Přišla jsem na to, že pro nás taky kolébka není, takže ji nosím též vertikálně a to je spokojená, perfektně se tam uklidní. Na kolébku mám asi moc velký prsa a malá je docela velká od narození. Jen se chci zeptat, co Vaše záda? Jak snášíte vícehodinové nošení? Je to s tím pevným šátkem lepší? Já ty záda cítím, osobně bych byla raději, kdyby dítko spalo v kočárku nebo v kolíbce, ale to jaksi zatím nejde, snad časem.Takto s nosítkem aspoň něco udělám, i když pomaleji a neohrabaněji. Moc Vám děkuju za inspiraci.

18 Katka Katka | E-mail | 1. října 2016 v 17:59 | Reagovat

Udělím jednu nevyžádanou radu nebo tip nebo co to: prostě ring sling je i na novorozence, na všechny děti, pokud je to pohodlné :)

19 Caramilla Caramilla | 2. října 2016 v 18:26 | Reagovat

[18]: Ring sling se uvádí, že je pro novorozence, někdo v tom novorozence nosí, ale mě to naprosto nevyhovovalo. Neuměla jsem do toho dítě navázat správně, aby nebylo zkroucené křivě, mělo hlavu nahoru a mě to bylo pohodlné.
Navíc moje dítě nesmí do kolébky, nemá dobré kyčle a správné nošení novorozence v ringsling na kyčle je dle mého názoru vyloučené...
Každopádně toto nosítko mě vyhovuje maximálně, a hlavně i mým zádům a Rozárky kyčlím.
Je to recenze, co pomohlo mě, ale každá jsme jiná a každé dítě jiné, takže každému vyhovuje něco jiného, někdo odnosí malé miminko v baby vaku, což je pro mě a moje záda naprosto nepředstavitelné :-D

20 Caramilla Caramilla | 2. října 2016 v 22:36 | Reagovat

[17]: Nic si z toho nedělejte, malá taky půlku noci spí na mě :-D Většinou mě to je ale příjemné, už jsem si naučila polohu tak, abych neměla zlomenou hlavu a nebolela mě prsa (když na nich spí a jsou nalitá, dost to bolí:). S dětmi v posteli jde spát dlouho, ale s dětmi na břiše nebo v náručí jen pár týdnů, měsíců, tak si to snažím užít...
Přes den mě dopoledne Rozárka naštěstí v kočárku spí (Kryštof nespal, takže znám!). Během 3. měsíce jsem ho to ale učila (v rámci zachování svého psychického zdraví, měla jsem potřebu si chvilku taky odpočinout) a naučil se to.

Záda trpí, hlavně, když se ohýbám v kříži, tak bolí fakt hodně. Abyste si záda neodpravila, tak doporučuji velmi, abyste se vždy večer protáhla, hlavně místa, která jsou nejvíce namožená. Můj fyzioterapeut mě taky naučil dávat si na ramena večer nahřívací polštářky z rašeliny, teplo ramena uvolní. Je to náročné, ale zase záda si zvyknou a svaly se vypracují tak, že nošení není zas taková zátěž, ale protahovat a odpočívat to chce ;-)
Pevný šátek je určitě na záda lepší, více to mimčo přitahne těžištěm k vašemu tělu. Ale že by z něj nebolela vůbec záda, to bohužel pravda není...

21 Katka Katka | E-mail | 4. října 2016 v 9:14 | Reagovat

[19]: Skvělé, že nosíte i přes problém s kyčlemi. To se mi hodně líbí :) Kolébky já osobně ráda nemám a nedoporučuji, je to jako si dát do batohu hranaté cihly a jít na procházku..
Do ring slingu novorozence jedině ve vertikální poloze. Já to nepsala, abyste zahodila caboo a pořídila ring sling, to vůbec. Napsala jsem to jen pro upřesnění - prostě ring sling a novorozenec (ne v kolíbce, ale vertikálně, s polohou nožiček v "M") je stejně vhodná varianta jako novorozenec v pevném šátku.

22 Caramilla Caramilla | 4. října 2016 v 10:28 | Reagovat

[21]: Aha, tak do vertikální polohy novorozené mimonko v ring-sling jsem vázat nezkoušela, ani jsem to nikdy nikde neviděla, máte odkaz?
Ale neumím si představit, že by to bylo rychlé, že bych dítě jen nasunulo, jednou, dvakrát potahla a šla...
S tím Caboo to je fakt rychlovka:)
Ring-sling mám už od první dcery, ale nosila jsem až klasicky na boku větší dítě, na to to bylo úžasné, odchodila jsem v tom několik dovolených, když nešlo jet kočárem, tak manžel nesl kočár a já nesla v RingSling a pak zase chvíli ťapala.
Ale bohužel teda RingSling není ideální na záda, alespoň ta moje teda:)
Mě se kolébka na nošení moc líbí, ale bohužel jsem tak nemohla nosit ani jedno dítě. Líbí se mi, jak tam miminko ven hezky vidí už jako malé a nezaklání hlavičku. Ve vertikálu se s Rozárkou vždy peru, dávám jí opěrku za hlavu, aby nezakláněla, ale ona zaklánět chce, aby lépe viděla...

23 Katka Katka | E-mail | 4. října 2016 v 10:43 | Reagovat

Video s návodem, jak navázat novorozence do ring slingu ve vertikálu zde https://www.youtube.com/watch?v=bRdGksTvDwk (snad už brzy bude překlad, kdybyste potřebovala, dám Vám ho potom i sem).

Rychlost je hodně o cviku :) Z toho video návodu si člověk má vzít, co potřebuje.

Ring sling se dá dát i na bok i na břicho a u větších dětí i na záda. To jak ring sling visí na jednom rameni se dá trošku regulovat tím, jak moc si člověk roztáhne tu látku na zádech, čímž se víc rozprostře váha dítěte přes záda nosícího. A tak jak na rameni.

Zaklánění hlavičky je takové přirozené cvičení, miminko tím posiluje své zádové a krční svaly. Není třeba jim v tom urputně bránit. Ono naopak je to preventivní v tom smyslu, že když dítě umí a ví, že může hýbat se svou hlavou samo bez pomoci, dokáže si lépe pomoct, pokud by se mu v nějaké pozici hůře dýchalo nebo třeba blinkalo. Tohle kolíbka nenabízí - nedává miminku možnost ovládat své tělo. Naše děti vědí, co si mohou se svým tělem dovolit. Dobrovolně si neubližují.

24 Caramilla Caramilla | 4. října 2016 v 11:22 | Reagovat

[23]: Asi by mě tam pocitově vadily ty kruhy u hlavičky, ale určitě to zkusíme.
Když se dítě nosí v Ring Sling na břiše, tak to je ještě na záda snesitelné (asi jako kolébka), ale ve chvíli, kdy se větší dítě nosí na boku, tak to už pro záda na delší nošení není, ale zase rozhodně asi lepší jak tahat dítě celý den na boku v ruce, protože to má člověk tendenci se ještě prohnout v boku směrem k dítěti, aby lépe drželo, v tom je RingSling rozhodně zadravější, ale jinak jsem zastánce symetrického nošení (to proto že právě Ring Sling na boku s větší dcerou (a ani ne na delší nošení) pro mě byl příčinou vážných problémů se zády, ze kterých jsem se zotavovala víc jak rok...).

Ona zaklání i přes výztuž za hlavičkou, ale v bdělém stavu je to OK, nicméně chce mít zakloněnou hlavu i při spaní, nemá ráda šátek přes hlavičku, který ji fixuje k mé kůži (občas, záleží, jakou má náladu) a nejradši právě spí s vykloněnou hlavou ven...

Ještě se chci zeptat na jednu věc, se kterou v šátku bojuji. Když si dcerka lehne tak, jak je to na tom videu hlavičkou na bok na mě, tak se mě v šátku zhroutí na jednu stranu, páteř tedy není do klubíčka rovně, ale do obráceného písmene C. Když spinká s hlavou kolmo naraženým nosíkem na mě, tak je to v pořádku, navázáno mám hodně natěsno a vážu před zrcadlem velmi pečlivě, ale přesto se při spaní takhle zhroutí. A nějak nevím, co s tím. Teď měla rýmu a když spala nosem na mé kůži, tak se jí nedýchalo dobře, takže jsem ji i sama tu hlavičku na bok dávala. A jako hodně miminek preferuje jednu stranu, což pro tu páteř podle mě moc dobré není:(
Nejsem z těch, co nosí od rána do večera, snažím se, aby dopolední dlouhý spánek byl v kočárku venku, ale odpoledne a večer nosím dost, občas v šátku spí i 4 hodiny...

25 Caramilla Caramilla | 4. října 2016 v 11:25 | Reagovat

[21]: Ještě s těmi kyčlemi. Ortoped tady v nemocnici mě za šátek strašně vynadal, že ani vertikál není na kyčle dobrý a že jí ubližuju a že v šátku nesmím nosit vůbec, ani vertikál a ani hodinu denně, jen prý tak 15 - 30 minut na dovaření večeře... (pán asi nemá doma sám na starosti 3 malé děti, jinak by takovou koninu nemohl říct:).
První jsem to obrečela, ale pak jsem si dala jednu a jednu dohromady, projela německé články a došla jsem k závěru, že na kyčle není nic lepšího, jak vázání do šátku, pokud se váže správně. Nevěděla jsem, že kyčle nemají být jen v poloze M, ale že se musí zajistit, aby nebyly 180 stupňů od sebe (u novorozené 3kg dcerky jsem to tak bohužel teda v šátku měla, ale teď jak je větší, je úhel rozevření 140 stupňů tak, jak přesně mě to ortoped naordinoval). Takže nosím bez omezení, jediné, co mě trápí, jsou ta záda...

26 Katka Katka | E-mail | 4. října 2016 v 13:37 | Reagovat

No jasně, na těžší děti už máme ty pevné šátky a nosítka :) Není nutné se trápit.

Je velmi běžné, že děti zaklání hlavičku, a to jak v bdělé, tak spící. Když spinkají, je dost možné, že se jim tak lépe dýchá. My dospěli už jsme takoví tvrdí, ale když si porovnám, jak se mi dýchá s hlavou na hrudníku, jak se mi dýchá s hlavou rovně vzhůru a jak s hlavou zakloněnou (pokud si lehnu jako dítě a můžu tedy uvolnit svaly na krku), tak nejprůchodnější jsou dýchací cesty, když mám hlavu zakloněnou. Jakoby je to dýchání nejméně namáhavé, "dýchá to" samo :) Možná, že u Rozárky je to taky o dýchání. Zkuste nějaký kompromis, třeba jí jemně zafixujte hlavičku šátkem, aby hlavičku mohla mít, kde chce ona. Většinou to děti dělají nějaké období, ne celý život :) A hlavně k tomu mají svůj důvod, který nám nemůžou vysvětlit.

Ta preference jedné strany nebo "zhroucení se" může být z dělohy. Příběhy žen nosících děti, které tohle dělaly, jsou hodně pozitivní. Prostě tím, že nosíte děláte pro miminko a jeho svaly hodně. Jak poroste a bude sílit a vědoměji ovládat své tělo, srovná se. Pro svůj klid můžete střídat polohy hlavičky a třeba i ručiček, ale ta samotná poloha dítěte v šátku není nic, s čím byste měla bojovat. Ona se opravdu srovná, jak poroste.. jak začne vyndávat ručičky ze šátku a chytat věci, víc vykukovat a sledovat okolí, Váš pohyb, to jsou všechno impulzy pro její nervový, vestibulární a nevím, jaký ještě systém. A pro její svalový aparát.

Je mi líto, že Vám ortoped vynadal. Bohužel nejste jediná. V takových situacích jedním uchem dovnitř, druhým ven. Už je slyšet i o ortopedech, kteří nošení v šátku doporučují. Zrovna v Německu jsou ty výzkumy o nošení a kyčlích někde jinde. A víte co, zkoumalo se i, zda má vliv nošení na vývoj páteře dítěte - a nepotvrdilo se, že nošené děti mají páteř hůř vyvinutou, než nenošené děti. Čili nošení záda dětí nepoškozuje. A s těmi kyčlemi taky tak, není prokázáno, že by jim nošení škodilo. Nedá se jen doporučit v případě luxace (vykloubení) kyčlí. Proto není na místě strašení doktorů, profesionál by takové věci říkal až na základě nějakých dat, ale ty oni v rukách nemají, protože se jejich slova nikdy nepotvrdila.

27 Caramilla Caramilla | 4. října 2016 v 14:22 | Reagovat

[26]: Díky ;-)
To zaklánění mě už teď přijde lepší, většinou, když spinká, tak se položí, ale někdy nemá ráda zafixovanou hlavičku šátkem, ono není divu, tlačí to do hlavy zezadu, ale pro můj pocit je to bezpečnější protože se často předkloním a při 3 dětech někdy zapomenu, že tam to dítě v šátku mám :-D  :-D  :-D

O těch Německých studiích jsem právě četla... a jeden z argumentů, co mě u toho napadá, je, že dobrý psycholog by celou věc viděl zase ze svého jiného úhlu... A bohužel si taky myslím, že ortopedové nemají v ruce žádná data a jen soudí z toho, co vidí na ulicích. Což někdy je docela šílené, i když mám dojem, že co nosím už 3. dítě, tak se úroveň navázání dětí do šátků a nosítek zlepšila... Pokud tento ortoped vidí maminky v čekárně, které jen kvůli tomu, že se tam nevejde kočárek, navážou ledabyle dítě do šátku, tak má prostě jiný obrázek než já...
Nejhorší asi byl přídomek "to jsou ty lesní matky, co šíří bludy o tom, jak je vertikální poloha na kyčle dobrá"...
Za 2 týdny máme kontrolu, tak se toho kontaktu s doktorem docela bojím :-(

28 Katka Katka | E-mail | 5. října 2016 v 13:27 | Reagovat

[27]: V tom případě zkuste "zafixovat" jemně hlavičku pruhem šátku. Myslím tím pruhem, který Vám vede na rameno. Třeba to bude trošku fungovat, aspoň při spaní.

To máte pravdu, každý se specializací se na to dívá jinak, někteří možná až moc fanaticky... A právě proto je nejlepší dělat podle toho, jak to jako matka cítím. Naše intuice je už v těhotenství velmi silná, po porodu na svém vrcholu a několik dalších měsíců, klidně i dva roky :) Prostě matka nejlépe ví, co je pro její dítě dobré. Tráví s ním většinu času.

Nevím, co vidí ortopedi v čekárnách. Myslím, že ani nic, moc tam totiž nechodí. A taky moc žen k nim nechodí s dítětem v šátku. Spíš je to o neznalosti a fámách, které se šíří, o kusých informacích. Ale tak to máme všichni, jsme schopní dělat závěry podle jednoho titulku v novinách... Na druhou stranu lidé v pečujících profesích by měli být empatičtí, neděsit na základě svých domněnek atd atd.

Jste nejlepší matka pro své dítě a děláte to skvěle. Děkuju, že nošení propagujete tak nenásilným způsobem, prostě nosíte :)

29 Hraboška Hraboška | 10. listopadu 2016 v 0:51 | Reagovat

Čtu to tady se zpožděním, ale chtěla bych se zeptat - jak jste dopadli na kontrole kyčlí? Chtěla jsem ti k tomu totiž popsat svoji zkušenost :-). U nás se první sono kyčlí dělá už v porodnici, takže jsem ani u jedné ze svých tří holek kolíbku vůbec nezkoušela, věděla jsem hned od začátku, že kyčle nemají zcela dobré, všechny měly široké balení. U první jsem ho dávala hodně poctivě. U druhé už méně. A teď u třetí jsem ho nějak přiměřeně dávala ty první čtyři týdny, před první kontrolou (chtěli nás vidět dřív než v 6 týdnech). A hodně jsem nosila. Na kontrole se ukázalo zlepšení, ale i přesto dál dávat široké balení na většinu dne (prý v horku se může protáhnout nebo když ji třeba bude bolet bříško, ale jinak by ho měla mít) a kontrola ve 3 měsících.  O nošení jsem se nezmiňovala, paní doktorka se neptala. Široké balení jsem odkývala a od té doby ho dala jen párkrát, malou hrozně štvalo. Usoudila jsem, že látkovky jsou samy o sobě širší než jednorázovky, k tomu to nošení... no a na té tříměsíční kontrole už byly kyčle úplně v pořádku :-).
Jinak pediatrička mi nošení taky schválila, zvlášť když na ortopedické zprávě z porodnice při přebírání miminka do péče viděla ty předepsané 3 pleny. A léto před námi. Tak jen řekla něco jako "ale vy vlastně nosíte... tak to bude pro malou určitě lepší než ten balík plen" :-D
A ještě si miminko v šátku (ve vertikálním úvazu) teď pochvalovali doktoři na ORL :-D. Dcerce se přes měsíc vleče zánět středního ucha, na ušním jsme jako doma a dítku v šátku se ouška kontrolují docela dobře, nemrská se tolik :-D .

30 Caramilla Caramilla | 10. listopadu 2016 v 9:27 | Reagovat

[29]: Na 3m kontrole jsme dopadli skvěle. Nález 1a, naprosto v pořádku, široké balení říkal, že už jen na noc. Musela jsem se s ním vlastně hádat, že budu opravdu dávat látkovky i dál - on to označil za "zbytečné trápení miminka". Byl tam zase jiný doktor, myslím si, že kdyby tam byl ten, co tam byl v 6t, tak by nám širší balení doporučil dále, preventivně. Podle mě, co doktor, to názor. U Jasmí jsem balila do 6 měsíců.

Podle mě totiž je to o doktorovi, písmenko 2a ještě vůbec nic nevypovídá, švagrová má u holčičky stejně staré jako Rozálie 2a a po první kontrole po porodu je pozvali na návštěvu až za 3 měsíce a mezi tím nemusí dávat ani jednu plenku na noc. Takže malá má 4 měsíce nožičky neustále u sebe, rovně. Naše měla 2a, široké balení a na kontrole v 6t jsme dostali vynadáno, že to neděláme určitě poctivě, že to vypadá stále špatně. Pravda je, že já jsem to široké balení až tak neřešila, měla látkovky, ale novorozenecké anavy, tedy trochu užší, v šátku jsem nosila, ale nekontrolovala jsem úhel rozevření 70+70 st. kontrolovala jsem jen polohu M, a to prý je málo. No a na noc malá spí v jednorázovce, já na to nemám v noci vstávat 10x k dětem a ještě 2x přebalovat a totálně ji probrat, aby pak 2 hodiny vyhazovala dudlíka a rozhazvala ručičkama:) A ona trpěla hodně na prdíky a k ránu se strašně kroutila a plakala, tak jsem jí široké balené sundala a nechala ji vyprdět a pak 3 - 4 hodiny spát jen v jednorázovce. Na vynadání na ortipedii v 6t jsem začala být důsledná, protože jsem se začala bát třmínků - zejména kvůli nošení v šátku, které mi bylo zakázáno (ale moje chyba byla, že jsem to zmínila, navíc jsem ten šátek měla teda i na sobě:). Takže široké balení 23,5 hodiny denně, anavy jsem vyřadila a začala dávat čc plenky, které jsou širší a hlavně lépe fixují nohy v tom správném úhlu, a na noc přes vyhazovací 2 plenky na třetiny. Plus jsem nosila dál v šátku, ale úhel jsem důsledně kontrolovala i co do rozevření. Za 6 týdnů na kontrole ve 3m doktor nevěřil svým očím, že prý naprosto úžasný vývoj, že to se jen tak nevidí, že naprosto v normě. Dostali jsme velkou pochvalu. Kdyby tam byl býval ten samý dr. tak bych mu řekla - a vidíte, pane doktore, to je to nošení v šátku:) Ale nebyl, tak jsem o šátku nemluvila.
Nicméně třeba za látkové plenky ten prudérní doktor hrozně chválil, že to je prevence sama o sobě, že pokud dáváme látkovky, není naprosto, co řešit. Ale já si přesto myslím, že nejsou látkovky jako látkovky a některé plenky jsou na ten správný úhel vy kyčli moc úzké nebo třeba moc měkké, co mám rostoucí Unuo, tak ty jsou moc měkké a malá je prostě nohama splácla k sobě, jak jí byly jako malinké volnější, tak to nešlo ani ufixovat, prostě se v tom moc hýbala, nešlo to klem stehen dotahnout. Takže ty miluji právě na normální zadeček, miminko v něm může kopat nožičkama a vypadá normálně, ale na široké balení vhodné nejsou.
Právě jsem si říkala, že napíšu i nějaké pojednání o naší zkušenosti pro maminky, co zoufale googlí, když jim ortoped nošení zakáže. Tak jako jsem to dělala já... dogooglila jsem se naštěstí do Německa a nošení jsem naopak podpořila, proti vůli a názoru ortopeda:)

A tímto děkuji Katce [28]: za podporu! ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama