Recenze: Rostoucí vícesezonní fusak Lodger Bunker Outdoor

9. října 2016 v 21:09 | Petra |  Inspirace / recenze
Ochlazení z léta na podzim přišlo letos opravdu skokově. Jeden den na letní tričko, další na zimní bundu.
Rozárce jsem chtěla ušít stejný zimní rostoucí fusak jako má Kryštof svůj hvězdičkový, měla jsem nakoupené látky od Gábinky - luxusní zlatavou lesklou kočárkovinu a dovnitř nádherné smetanové minky. Navrch měla mít Rozárka právě motýlky, aby fusak ke kočárku ladil.



Chtěla jsem šít před porodem, abych měla na první ochlazení vše jisto jistě i se 3 dětmi připravené. Rozárka se ale chtěla narodit už v červenci, takže fusak nemá:) Se 3 dětmi se do tak velkého díla nemám odvahu pustit, zatím...
Fusak po Míně už je rozbitý a nepoužitelný a Kryštof fusak ještě hojně využívá ve svém kočárku.

Tak jsem si řekla, že je čas zkusit tolik chválený a oblíbený fusak Lodger. U mě, když už fusak, tak rostoucí, je to velká investice a oběma dětem jejich fusak vydržel do 3 let (teda Kryštofovi vydrží určitě do 3, možná i do 4, bude-li ještě občas jezdit v kočárku). Takže jsem nakonec vybrala rostoucí vícesezonní fusak Lodger Bunker Outdoor. Ač jsem zamačkávala slzu nad nádhernými designy fusaků pro malá miminka, tak krásné vzory, barvy...

U fusaků Lodger se mi zejména líbí, že vychází ze zavinovaček - Rozárka je typické zavinovací miminko. Nejradši bych ji ještě vozila v zavinovačce (máme péřovou, z jemného prachového peří, tak jak nás balily naše babičky a maminky), ale bohužel zima nastoupila velmi ztuha a zavinovačka jí končí někde v úrovni bříška a na ručičky je jí zima.

Jednoduchý flízový fusak není ani těžké ušít. Takto vymakaný fusak z více vrstev by už dal pořádně zabrat, já bych ho šít nechtěla:-D Momentálně na to není čas a kapacita.

U Kryštofa se mě velmi osvědčil fusak vícevrstvý, takže není třeba mít fusak na zimu a na jaro, kromě parna v létě fusak slouží od svého ušití stále. Kdybych šila, tak určitě opět s vlněnou vložkou, která se dá odepnout po zimě.

Blbé jsou ale razantní změny teplot, kdy je to jeden den na vlnu a další den na fusak tenký a za 3 dny se to opakuje opačně. U toho našeho fusaku se musí převlékat pásy, když chci dát a sundat vlněnou vložku a z toho mě cukají nervy. Lodger toto má mnohem lépe vymyšlené, protože má díry na pásy dlouhé, stačí jen rozepnout sucháč a během vteřinky je vnitřní vrstva venku. Nicméně si myslím, že tento model do beránka s vysokých chlupem asi uplatnit nepůjde, i když možná by se to nějak vymyslet dalo, uvidíme, třeba ještě motýlkový realizovat do sporťáku budu a třeba si s tím nějak poradím:)

Zatím jsme s fusakem moc spokojeni, Rozárka v něm dokonce venku v kočárku začala spinkat déle jak obligátní 20timinutovky:) Takže je čas šít... (i když s Kryštofem na klíně), snad...










Zabalení do 2 vrstev fusaku není úplně šup šup, ale miminko se tam cítí opravdu hezky zavinutě. Výhoda je, že tam Rozárka může jít jen v tenké mikince, takže ji nemusím před spaním (zatím teď na podzim) oblékat.
Fusak je focen v našem Cybex Priam, který má korbičku větší než běžné kočárky s minivajíčkem.

(Fotila jsem dnes během ukládání a malá usla už během toho balení, jak je vidět na fotkách:) Ale toto fusak jistě nezaručí:-D



Fusak se dá prodloužit určitě do 3 let věku, Kryštof (2,5 roku) tam má určitě ještě pohodlnnou rezervu.





Spodní odepínací část - lze pohodlnně vyprat, když se ušpiní, což je praktické, ale odepíná se tak, že pod nohama zůstává ještě část fusku, který se podle mě od bot snadno ušpiní také a vyprat odděleně a odepnout samostatně nejde. V tomto mě přijde Emitex trochu vymakanější. Nicméně upřímně říkám, že jsem vlastně tuhle část samostatně nakonec nikdy neprala:-D


Zde je fusak po odepnutí spodní prodlužovací části, na miminko se toto chapadlo dole ohne nahoru na nožičky a přes to se zapnou uši. Což je takové trochu krkolomné, ale určitě to bude o zvyku:)


Nádherná zelená barva, na internetu vypadá jako mentolová, ale řekla bych že je to spíš zelená, ale moc krásná. Ani holčičí ani klučičí, proto jsem ji nakonec po dlouhém váhání vybrala, ač k našemu motýlkovému kočárku by se víc hodila růžová, modrá nebo smetanová. Ale já miluji zelenou, však už mě znáte:)

Fusak je pro Rozárku do motýlkového kočárku, kdybych kupovala do snapíka, brala bych tuhle nádhernou modrou barvu, která moc sluší Kryštofovi, ale tomu zůstává hvězdičkový fusak;-)


Vnitřní část fusaku jde stahnout úplně k halvičce, jako spacák.




Vnější část se zapíná uprostřed na zip (osobně jsem si zapínání uproprostřed a ne na krajích - jako tomu bývalo u fusaků třeba na nás - zamilovala). A ještě přes to je chapadlo na sucháč. Výhoda je, že když chceme jen rychle fusak zavřít a není taková zima, tak zip vůbec nemusíme použít - viz první fotka s Rozárkou:)

Materiál fusaku se mi moc líbí, je jemný, ale voděodolný, matný a vypadá luxusně. Ale co nechápu je, proč z boků je na fusaku flíz. Pokud je povrch voděodolný a na boky, kam padá také déšť, se dá flíz, tak voděodolnost trochu ztrácí na smysluplnosti. Takže lehoučkého krátkého deště OK, ale jinak bude nánožník nebo pláštěnka nutností.



Vnitřní zateplovací vložka - ta mě nadchla svým materiálem, šusťák na ní je jemňoučký a moc příjemný, takový mám ve svém spacáčku do mrazů od firmy Prim:-)



Zatplovací vložka má pět chapadla na suchý zip.



Fusak má otvor na 5bodový bezpečnostní pás.



Fusak jde použít i bez vnitřní zateplovací /zelené/ vložky, takto bude super na jaro, chladné léto...


Myslím si, že podobně by šla použít i jen samostatně zelená část.



Výhoda je, že snadno odepneme zateplovací uši, takže dítě může být na podložce do kočárku a v případě ochlazení dáme jen uši a zateplíme...



Samostatná podložka do kočárku.








Co se mi na fusaku Lodger líbí opravdu hodně, jsou otvory na pásy. Nesnáším provlékání pásů dírkami ve fusaku, to je činnost, kterou dělám opravdu s odporem, a proto peru fusak jen v krajní nouzi a dokonce přelékám v krajní nouzi. V našem Valco Snap musím pásy vyndat přímo až za zádíček, celé je vyvléknout až k sedadlu a znovu navléknout do fusaku. U Lodgeru se jen rozepne velký otvor na suchý zip, vyndá se celé rameno a pak se to zase zapne, naprosto geinální! Pokud si budete někdy šít fusak do kočárku samy, tak toto určitě doporučuji. I když v mém fusaku s vlněnou vložkou by toto asi realizovat bohužel nešlo:(



Jemný šusťáček a zapínání na sucháč, který je variabilní, Rozárce je zapínání ale zatím velké:)



Šňůrky za zády na zavázání fusaku, aby nepadal dolů, jde vužít jen u některých kočárků, např. u GT3.



Protiskluzová podložka pod zadečkem, velmi praktická věc, aby fusak neklouzal dolů...



Dlouhé otvory na pásy se suchým zipem.





Vnitřní vložka / podložka se do vnější připíná páskem na suchý zip do očka.


Nejvnitřnější zateplovací vrstva se může přichytnout k vnější vrstvě neškrábavým suchým zipem - tak trochu hlavolam, co kam:-)


Stahování vnitřní zateplovací vložky je nad hlavičkou na šňůrky, které se musí zavázat na mašličku. Praktičtější by mě přišla asi olivka. Možná si jí tam dodám.


3 vrstvy fusaku v místě hlavičky. Je třeba se asi trochu naučit je správně do sebe položit, aby hezky držely tvar kolem hlavy a vycházely vnější /šedé/ uši po zapnutí přes vnitřní /zelené/ uši.





A ještě celkový pohled na fusak s vnitřní vložkou bez dítěte.


Voděodolnost jsem zkoušela zatím jen kapkami nakapanými doma ze skleničky. Kapičky na vnějším šusťáku drží, ale za deště nemám odvahu s naší Rozárkou zkoušet. I s ohledem na to, že část vnějšího fusaku je jen flíz.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 krtek krtek | Web | 10. října 2016 v 8:48 | Reagovat

pěknej, ale mě je záhadou jak se dá udržet chodící dítě v kočárku (pokud nespí)?? protože já je tam pak už nedokázala ani uspat aby si zdřímli na čerstvým vzduchu natož je udržet v kočárku při procházce když by nespali. prostě nereálný. nebo jsou moje děti tak velká vyjímka??

2 Caramilla Caramilla | 10. října 2016 v 9:25 | Reagovat

[1]: Fakt jo? Tak možná máme my divný děti :-D
Kryštofa z kočárku vyhnat nemůžeme ani po narození Rozálie. Abych se s ním nemusela vztekat, tak pro Mínu chodím s ním v kočáru a ROzárkou v šátku. Když jdeme na kratší procházky, tak se namotivovat nechá a jede třeba na motorce nebo na stupátku ke kočárku, ale na delší výlety bereme kočár, pokud ho manžel nechce nosit delší dobu na koni.
My celkem dost o víkendech chodíme a delší trasu ujde tak Mína, ale u Kryštofa víc jak 4 km ani omylem :-( Bez remcání spíš ty dva...
Takže pro nás je bohužel fusak do těch 3 let nezbytností. Navíc teda všechny děti dávám spát výhradně ven, pokud nejsou nemocné nebo venku není moc velké vedro.

3 Lucka Lucka | E-mail | 10. října 2016 v 13:45 | Reagovat

[1]: Jo to já si taky říkám. Syn jakmile začal chodit, tak byl kočár hned vyřazen. Maximálně opravdu na nějakou tůru jsme ho brali. Minule jsem s ním byla na hřišti a nechápavě jsem koukala, jak moje dvě známé přivezli svoje kluky v kočárech (2 roky a 2 a půl). Mně už by nenapadlo ho ve dvou letech dávat do kočáru. Teda já bych to samozřejmě měla jednodušší, ale on by tam nevlezl. Teď teda co máme dceru, tak tam občas ze srandy vleze,  ale tak na minutu. Tak jsem zvědavá, jestli u dcery to bude stejné. :-D

4 Caramilla Caramilla | 10. října 2016 v 14:09 | Reagovat

[Smazaný komentář] Moje děti měl období "ťapat sám" někdy kolem 2 let. Ale trvalo asi měsíc, dva... pak se to otočilo v totální lenost :-D
Kryštof teď do města většinou ťapat musí, ale utahnu ho jen na stupátko nebo na to, že poveze kočárek.

5 Jana Jana | E-mail | 10. října 2016 v 14:56 | Reagovat

Mela bych na Vas jeden dotaz. Mam take tento fusak. Zatim pouzivam pro novorozence jen tu vnitrni vlozku. Jedine, co mi na fusaku zatim trochu vadi je to, ze to vnitrni raseni u hlavicky je napevno, ze se to neda povolit nebo stahnout. Vy tam mate nejake cervene snurky, to ja tam vubec nemam. To bylo v original fusaku nebo jste si je tam nasila? Dekuji.

6 Caramilla Caramilla | 10. října 2016 v 15:18 | Reagovat

[Smazaný komentář] a mate presne tuto verzi? Nic jsem na fusaku neupravovala, takto mi prisel. Kolem hlavicky jsou dve cervene snurky, ktere se daji stahnout a povolit a vazou se na maslicku, chci si tam dat olivku, aby to bylo na jedno zatahnuti:) Ale jinak regulovat to jde v pohode. Tak nevim, treba mate jinou verzi a nebo starsi typ???

7 Caramilla Caramilla | 10. října 2016 v 16:24 | Reagovat

[5]: A mate presne tento model? U toho meho jsou v tunylku snurky, ktere se daji stahnout a zavazat na maslicku. Nic jsem nedodelavala ;-) Tak nevim, mozna mate nejaky starsi typ a nebo jiny model. Kazdopadne to stahovani je urcite velmi prakticke a potrebne.

8 Vesnické dobroty Vesnické dobroty | 12. října 2016 v 20:21 | Reagovat

Fusak je super! My máme "jen" obyč fleece of Lodgera. Kupovala jsem ho už od někoho na první dceru a teď si v něm lebedí druhá. Do dvou let je tak maximum, že se mi tam Kája vejde, pak uvidíme ;) Jen ten náš není do velkých mrazů, takže v zimě s kombinézou a nánožníkem. Děláš dobře, že si pořizuješ kvalitní věci, které ti pomáhají :-) Já teď musela zainvestovat do nového kočárku, protože u původního jsem zlomila celé madlo :-P

9 Kateřina Kateřina | E-mail | Web | 12. října 2016 v 22:46 | Reagovat

[4]: My to měli stejný syn chtěl chodit sám asi kolem roku a půl a vydrželo mu to asi týden. Pak už se domáhal zase kočárku. Co se mu v jeho roce a třičtvrtě narodila ségra bylo jasný, že půjdem do sourozeneckého kočárku, protože je strašný lenochod. Když jsem párkrát na krátkou vycházku zkusila vzít jen jednoduchý kočár tak asi po 10 metrech začal ségru z kočáru vyhazovat, že je jeho a že se chce vézt. :-)

10 Caramilla Caramilla | 13. října 2016 v 8:04 | Reagovat

[8]: ten náš je určitě i do mrazů:-) Vtěchto sychravých dnech ho Rozárce i závidím:)
Kočár máme kvalitní, i když švagrová zlimila rám i u iCandy, a to hned 2x :-D
Nicméně Cybex na mě působí kvalitněji.
Golfky máme Snap a ty jsme už taky zlomili... :-( Ale i tak je kvůli váze miluji.

11 Caramilla Caramilla | 13. října 2016 v 8:06 | Reagovat

[9]: Já jsem sourozenecký zavrhla (naši jsou od sebe 2 roky a 4 měsíce, ale musím říct, že jsou chvíle, kdybych ho potřebovala :-?

12 santé santé | 18. října 2016 v 8:09 | Reagovat

Moje prvorozena (v prosinci bude trileta) taky odmita chodit a protoze jsme priprazsti, tak dojde leda ty dva km k busu, ale po Praze uz nechce... Navic vsechny veci pro dva, latkovky pro miminko (7t), takze ja jsem nakonec rada, ze kvuli ni beru kocar (deti do roka vyhradne nosim...)
Diky za recenzi, mela jsem klasicky lodger bunker, premyslela jsem, co ted... Ale tenhle se mi nelibi (vzhledove a asi ani provedenim), takze diky, diky! :-D

13 Caramilla Caramilla | 18. října 2016 v 9:06 | Reagovat

[12]: My jsme teď o víkendu právě řešili, které dítě na výlet do kočáru, ideálně bych brala Kryštofa do kočáru a Rozárku do šátku, ale mám z nošení namožená záda v kříži a nechtěla jsem se dorazit, při 3 dětech si to nějak nemůžu dovolit, takže jsme brali Rozárku do kočárku a Kryštof 8 z 10ti kilometrů jel na stupátku. A Rozárka půlku šla stejně v manduce:-D

Já musím říct, že u fusaku nějak vzhled až tak moc neřeším (pokud bych si teda nešila svůj a nenašila si tam ty motýlky:), to překřížení chlopní podle mě extra estetické není, ale pro malé miminko je to naprosto geniální, malá se do toho zavine a je strašně spokojená. Je jí tak krásně teploučko a dávám ji spát jen v tenké mikince, čímž mě odpadá ječení u oblékání ven  na spaní, což jsem absolovala s oběma dětma. Takže musím říct, že ten fusak den ode dne mám víc a víc ráda:)
Když malou chci třeba někde v terénu kojit, tak vyndám tu vnitřní vložku a je z toho taková zavinovačka, ve které se pohodlně nakojí, což jsem taky nikdy zatím nezažila.
Navíc se mi moc líbí, že do toho dítě jde dát tak, že mu kouká jen čumáček, moje děti milují teplo na ručičky, na ramínka. A i v rukavičkách měli promrzlé ručičky (spí s rukama jakoby nahoru, ne podél těla), tady hezky ze strany ručičky zavinu.
Takže za mě fakt velká spokojenost, ač jsem nad fusakem prve měla rozpaky :-?

14 santé santé | 18. října 2016 v 11:00 | Reagovat

No, moje deti staticke prostredi na spani toleruji jen v noci, takze spi jen v satku, dcera v lehatku/syn v hacce, v jedoucim aute a nebo za rychle chuze v kocaru (syn byl teda zatim jen jednou s tatinkem a rval kdykoliv zastavili kvuli batoleti - dostala jsem double kocar, tak treba ho jeste uzijem na vetsi vylety...) Kdyzvjsem otehotnela o odmitala razovat se skoro dvouletou v kocaru, prestala pres den spat. Obcas usne v tom kocaru cestou odnekud, nebo v aute... Fusaky mame teply, ale zadny takovy univerzal...

15 Jana Jana | E-mail | 22. října 2016 v 21:42 | Reagovat

[7]: Ja mam snurku na to tmave sedem, ale ne na zavazovani, ale s tou olivkoz. Na vnitrni vlozce ale snurku nemam, je zasita uvnitr, takze to raseni kolem hlavicky je napevno a neda se povolit, to bych to musela rozstrihnout. Kupovala jsem na Ondalek koncem srpna.

16 Caramilla Caramilla | 23. října 2016 v 8:57 | Reagovat

[15]: Tak to je opravdu mazec, ze dva fusaky uplne stejne verze porizene mesic od sebe maji takovy rozdil! Ale diky vam jsem pri zkoumani nasla olivku v te sede casti, rikala jsem si, ze me zase asi nejde stahnout ta seda cast, ale jde, ma to tam provazek a olivku:))) A zelena cast provazky na uzlik.

Fusak opravdu chvalim kazdym dnem, ted se nam osvedcilo na vylete v praze, ze jsem kdykoliv malou mohla vyndat v te vnitrni zavinovacce a pochovat nebo nakojit, v celem fusaku by to neslo, ten je na kojeni moc objemny, ale v te vnitni vlozce byla krasne jako v zavinovacce a hezky jsem si nakojila, pochovala a byla v teplicku. Nemusela jsem s sebou tahat deku;-)

17 Fox Fox | E-mail | 25. října 2016 v 7:47 | Reagovat

Jak je prosím dlouhý?

18 Caramilla Caramilla | 26. října 2016 v 11:23 | Reagovat

[17]: Celková zadní délka nesloženého - tzn. ve verzi pro větší dítě je 116 cm. Na miminko se to zavine jako rychlozavinovačka a vejde se do běžné korbičky.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama