V záplavě oříšků

10. prosince 2016 v 10:11 | Petra |  Inspirace / recenze
Před pár dny jsme se předzásobili na vánoční svátky dávkou oříšků a sušeného ovoce.
Nejen do cukroví a RAW kuliček, ale hlavně na zobání. No a už jsme sezobaly určitě půlku...

Kdo oříšky pravidelně kupujete, víte, že není oříšek jako oříšek a kdo kupujete sušené ovoce, víte, že ta jsou rozdíly ještě větší. Například datle jsem nikdy na jídlo ráda neměla, protože mě vadil tuhý vnitřek po pecce, který se zasekával mezi zuby a v krku. Přesto jsem jim dala ještě šanci a objednala tyhle datle. Jsou měkké, bez tuhých částí a krásně medové, chodím je velmi často ujídat, do RAW kuliček jich asi moc nezbude. Skvělé jsou také baby fíky - jsou příjemně malinké, měkkounké a tuze dobré.





Všechny oříšky z Via Naturae jsou čerstvé a velmi chutné, ne jako ty z pytlíku z obchodu. Vlašské ořechy jsou sice trochu nevzhledné a hodně polámané, ale chutnají lépe jak z pytlíku z obchodu a nejsou v nich plesnivá jádra jako tomu je v obchodech s váženými oříšky - alespoň u nás v Benešově vždycky půlku oříšků vyházím, protože mají černé tečky.

No a protože jsme naše domácí lískáče už všechny unutellovali a hodláme v tom pokračovat, tak jsem dětem objednala pytel těhle již oloupaných ořechů. Zkusíme opražit a uvidíme jaká bude chuť.


Totální pecka jsou jahody sušené mrazem, to jsem před dětmi musela uklidit, protože by ten pytlíček sežraly na posazení. Když si udělám ke svačine misku s míchanými oříšky a sušeným ovocem, tak než si k tomu udělám čaj, Kryštof mě jahody rychlostí blesku vyžere:) Takže asi budou dobré!:)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Karolina Karolina | 10. prosince 2016 v 13:11 | Reagovat

Petro, také u nich objednávám. Vše super, ale klasické lískové ořechy od nich mě zklamaly. Jsou drobné, což by mi nevadilo, ale hodně seschlé a spousta žluklých. Našla jsem tu nějaké z obchodu z loňských vánoc a chutnají lépe než tyto. :-(

2 Caramilla Caramilla | 10. prosince 2016 v 13:18 | Reagovat

[1]: Tak to naštve, to bych jim asi napsala... Ty blanšírované lískáče jsou velké a moc dobré.

3 Monika Monika | 10. prosince 2016 v 14:50 | Reagovat

Jeee ja sa s mojimi zubami orieskom vyhybam :-) ale tieto vyzaeraju krasne...a tie jahodky... :-)

4 Andrea Andrea | 10. prosince 2016 v 19:04 | Reagovat

Péti,díky za tipy. Ještě by se šikl vyzkoušený recept na ty raw kuličky. :-)

5 Petra Petra | E-mail | 11. prosince 2016 v 6:41 | Reagovat

Datle jediné medjol! :) Objednávání je v Německu 5kg Bio za 12euro ;) a ostatní orechy také tam. Přeji krásné vánoční přípravy v kuchyni i mimo ni ;)))

6 Bondulka Bondulka | E-mail | 11. prosince 2016 v 11:44 | Reagovat

Mňam, po ořechách se já můžu utlouci a mrazem sušené ovoce je mňamka, to se dětem nedivím, že se do něj pustí. Vlašské ořechy máme domácí, krásné, dobře usušené - mamka si koupila nový louskáček a ten dělá krásné půlky a čtvrtky... nikdy bych nevěřila, že to je hlavně o louskáčku. Jen jich máme přebytek, že je ani nespotřebujeme (máme navíc 2 - 3 pytle), tak třeba kdybyste ještě potřebovala, tak vyloupané mamka nechává za 200,- Kč/kg a nevyloupané 65,- Kč/kg. Přeji zdravé mlsání.

7 Caramilla Caramilla | 11. prosince 2016 v 13:23 | Reagovat

[4]: Minulý rok jsem dělala tyhle a byly super: http://ekozahrada.blog.cz/1512/raw-kulicky-ze-suseneho-ovoce

8 Caramilla Caramilla | 11. prosince 2016 v 13:26 | Reagovat

[5]: Medjol jsem bohuzel nesehnala, chtela jsem ochutnat rozdil:) A kde objednate, nechala bych si v Nemecku poslat zasilku k brachovi, aby mi to dovezl, pro srovnani:)

9 Caramilla Caramilla | 11. prosince 2016 v 13:28 | Reagovat

[6]: Jé, děkuji za nabídku, já bych opravdu zájem měla, stihlo by se to ještě do Vánoc? Ideálně vyloupané, na loupání teď bohužel nemám kapacitu:-(

10 Petra Petra | E-mail | 11. prosince 2016 v 14:46 | Reagovat

[8]: taky to tak řešíme, přes manzelovyho bráchu ;) jinak medjol maj v Makru. Stránky www.zieler.de ;)

11 Petra Petra | E-mail | 11. prosince 2016 v 14:47 | Reagovat

Skočte do makra ;) stojí to za to!!! ;) Myslím ze tam jsou zhruba za 400kg kilo

12 Caramilla Caramilla | 11. prosince 2016 v 14:50 | Reagovat

[10]: Makru se vyhýbým jak čert kříži, nesnáším to tam. Ale pokud manžel někdy bude mít cestu, tak ho poprosím, aby se podíval. My se 3 dětma se tam nemáme šanci ani podívat a ani nás to teda nemrzí :-?

13 Caramilla Caramilla | 11. prosince 2016 v 14:51 | Reagovat

[10]: a díky za odkaz:)

14 Petra Petra | E-mail | 11. prosince 2016 v 15:32 | Reagovat

[12]: mám ještě ¹/2kg přebytek...z Německa je to 5kg baleni jestli chcete zaslat

15 Caramilla Caramilla | 11. prosince 2016 v 15:47 | Reagovat

[14]: a jo, to bych zkusila na ochutnavku prvni ten prebytek :-D

16 Bondulka Bondulka | E-mail | 11. prosince 2016 v 17:29 | Reagovat

[9]:Do Vánoc to stihneme, napište mi kolik oříšku byste si vzala. Mamka už začala loupat :-) Jak vyloupe, tak pošleme a dala bych hned vědět. Poslat můžu poštou a nebo můžu poslat PPLkou (pokud to nebude na dobírku).

Mě je mamka vždycky vyloupe a když je hned nespotřebuji, tak je dávám do mrazáku - vydrží tam dlouho beze změn na chuti. :-)

17 Monika Monika | E-mail | 11. prosince 2016 v 22:21 | Reagovat

[16]: Bondulko a jaký louskáček to mamka má? Nehodíte sem odkaz? Díky.

18 Andrea Andrea | 11. prosince 2016 v 22:25 | Reagovat

[7]: Děkuji, určitě vyzkouším. :-)

19 Bondulka Bondulka | E-mail | 11. prosince 2016 v 22:39 | Reagovat

louskáček vypadá tak trochu jako formička na cukroví "vosí hnízda". Vzhledově jako tento https://www.mall.cz/kuchyne-nastroje/kikkerland-louskacek?utm_source=zbozi.cz&utm_medium=cse&utm_campaign=NK&utm_content=kuchyne-nastroje&utm_term=918407

20 Pavla Pavla | E-mail | Web | 12. prosince 2016 v 9:00 | Reagovat

Pokud v obchodu najdeš jeden plesnivý oříšek, nestačí ho vyhodit. Ta plíseň kontaminuje celý obsah pytlíku, který pak bude zamořený mikotoxiny. Když už je plíseň vidět tak je to konečné stádium, kdy se jí daří, ale mnohem častěji plíseň ještě není vidět a už v jídle může být

21 Monika Monika | 13. prosince 2016 v 14:27 | Reagovat

[20]: Pavlo a to je někde změřené? Jako nějaká oficiální studie, že když je v pytlíku jeden plesnivý nebo nějak chycený oříšek je to na všech? Nebo to "se přeci ví";)  Nemyslím to zle, jen že si takové informace raději ověřuju, já to taky dělám jako Petra :). Díky

22 Caramilla Caramilla | 13. prosince 2016 v 15:46 | Reagovat

[21]: ono cílem příspěvku pravděpodobně bylo hlavně vložení odkazu k webu, který pisatelka propaguje a který s tématem absolutně nesouvisí. Takže vlastně je to spíš spam...
Já psala o vážených ořechách, které v pytlíku vůbec nejsou...
Takže díky za dotaz, jsem sama na odpověď zvědavá...

23 Via Naturae Via Naturae | E-mail | Web | 11. ledna 2017 v 9:37 | Reagovat

[1]:
Děkujeme Caramille za skvělý článek o našich oříškách! :)
Jsem velmi rád, že jste spokojená, protože to je náš hlavní cíl. Spokojený zákaznik.
A Vaše rada pro Karolínu byla samozřejmě správná. Pokud nejste spokojená s kvalitou některého z našich produktů, tak napište, rádi to vyřešíme k Vaší spokojenosti. Vždy se může stát, že nám dodavatel nedodá zrovna super produkt a i přesto, že vše ochutnáváme, tak se občas zadaří poslat něco ne zrovna ideálního. To ale neznamená, že si to máte nechat líbit. Jen nám hezky napište, jen nám vyčiňte, my nastartujeme motory a zboží obratem vyměníme... resp.vám pošleme nové, jiné, lepší, větší, krásnější, chutnější... prostě takové, abyste byla spokojená. :-)
Takže takto my fungujeme. Žádné hádání, prostě pošleme zboží a příště se snažíme o to více.
Krásný den!

24 Via Naturae Via Naturae | E-mail | Web | 11. ledna 2017 v 9:43 | Reagovat

[21]:
Ještě bych rád reagoval na ty plesnivé ořechy.
Viditelná plíseň je opravdu poslení stádium a ten "nakyslý" vzduch, který z ní vzlíná, nakazí opravdu ostatní ořechy.
V našem případě to elminujeme buď nižšími skladovými zásobami, rychloobrátkovostí zboží nebo vakuovaným balením. Čím méně vlhkosti, tím spíše to bude v pohodě. Ale obecně platí u těchto potravin jedno - dovnitř nikdo nevidí. Pokud chcete raw nefumigovaný ořech bez siřičitanů, tak se to občas prostě stane, že nebude v pořádku.
Třeba ty jahody, které Caramilla tak chválila, jsou bez cukru, bez síry, bez konzervantů - prostě sušené mrazem a opravdu super. Ale nechte je den dva na slunci a uvidíte, co se s nimi stane. A klidně mohou být zavřené. Zvadnou, změknou, stane se z nich podivná nakyslá hmota, která bude vzdáleně jahody připomínat, ale už to nebude ono. Kdyby v nich byly ale nakonzervaci siřičitany, tak vydrží i vystavení ve výloze za horkého letního dne - ta síra zastaví všechno.
My ale raději zariskovali a prodáváme potraviny bez siřičitanů (například meruňky, švestky, mango, ananas....), a zákazníci to jednoznačně oceňují.
Tak teď už hurá do práce a přejeme krásný den!

25 Via Naturae Via Naturae | E-mail | Web | 11. ledna 2017 v 9:44 | Reagovat

[10]:
A ještě poslední reakce. Máme nově skladem i datle MEDJOUL!
A i když mají pecku, tak je to PECKA!

26 Caramilla Caramilla | 11. ledna 2017 v 9:48 | Reagovat

[25]: Děkuji za všechny reakce, zrovna jsem chtěla u vás objednávat další várku, tak to je skvělá zpráva, určitě vyzkouším:)

27 Caramilla Caramilla | 18. ledna 2017 v 16:35 | Reagovat

[25]: Tak právě ochutnáváme s dětmi první várku Medjoul od vás a jsou naprosto dokonalé, opravdu čerstvé, karamelové. Už jsem zkoušela objednávat před vánoci tyhle datle v jednom obchůdku v Praze a byly vysušené, divné, nenadchly mě, co jsem měla od jedné čtenářky zde na ochutnávku její z Německa, ty chutnaly mnohem lépe. Takže jení Medjoul jako Medjoul!
Doufám, že kvalita se nebude proměňovat!
A že budou stále skladem, jsem na nich už závislá.
http://www.prirodnidoplnky.eu/datle-medjoul-500g

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama